İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, adil ve karşılıklı saygı esasına dayalı bir ortamda ABD ile doğrudan müzakerelere hazır olduklarını söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, düzenlediği basın toplantısında, iç ve dış gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

ABD-İran ilişkilerindeki mevcut durumun bu şekilde devam edemeyeceğini belirten Ahmedinejad, mevcut durumdan en çok zararı Amerikalıların gördüğünü söyledi.

 

ABD'nin İran'a karşı tutum ve davranışlarını değiştirmek zorunda olduğunu savunan Ahmedinejad, "ABD ile doğrudan müzakere yapılmalı mı?" sorusuna, "Olabilir, ancak şartları hazır olmalı. Mevcut şartlarda olacağını sanmıyorum" yanıtını verdi.

 

"Uluslararası alanda aslolan ilişki, diyalog ve uzlaşmadır" diyen Ahmedinejad, "ABD ile müzakere adil ve karşılıklı saygı esasına dayalı bir ortamda yapılmalı ve İran halkının hakları resmen tanınmalı" ifadesini kullandı.

 

İran halkını baskı ve zorla müzakere masasına oturtmak isteyenlerin hata yaptığını belirten Ahmedinejad, ABD ile müzakerenin bu ülkenin İran'a karşı tutumunu değiştirmesine bağlı olduğunu yineledi.

 

Ahmedinejad, bir soru üzerine, ABD'de yapılacak başkanlık seçimleriyle ilgili değerlendirme yapmak istemediğini ifade etti.

 

ABD yönetiminin, İran aleyhinde terörist faaliyetlerde bulunan Halkın Mücahitleri Örgütü'nü, terörist örgütler listesinden çıkarmasını da eleştiren Ahmedinejad, "Doğrusu biz bundan dolayı mutluyuz. ABD'nin terörizmin asıl hamisi olduğunu tüm dünyaya anlatmak isteseydik bunun için 500 ila 600 milyon dolar harcamamız gerekirdi. Ancak onlar bizim için bu işi bedava yaptılar. Tabii biz resmi olarak onların bu kararını kınadık" diye konuştu.

 

İSRAİL'İN SON TEHDİTLERİ

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İsrailli yetkililerin İran'a askeri saldırı tehditlerinin de "Propaganda ve psikolojik savaş olduğunu" söyledi.

 

Ahmedinejad, "Biz hiçbir zaman saldıran olmadık. Ancak ülkemizi her zaman iyi savunduk. İran halkı, tüm saldırganlara pişman edici cevap vermiştir ve bundan sonra da öyle olacak" dedi.

 

"Bir avuç kültürsüz siyonisti getirip işgal topraklarında hakim ettiler. Dahası onların diğerlerini tehdit etmesine de izin veriyorlar" diyen Ahmedinejad, "İsrail'in tehditlerinden daha da kötüsü onlara böyle bir iznin verilmesidir. Mevcut dünya düzeni ve yönetimi buna izin veriyor" ifadesini kullandı.

 

İran'ın köklü ve büyük bir ülke olduğunu dile getiren Ahmedinejad, böylesi boş tehditlerin önem arz etmediğini belirtti.

 

Psikolojik bir savaşla karşı karşıya kaldıklarına değinen Ahmedinejad, tehditleri ciddiye almadıklarını, ancak her şeye karşı da hazırlıklı olduklarını ifade etti.

 

ABD yönetiminin halihazırda vardığı noktanın radikal siyonistleri himaye etmemek olduğunu ileri süren Ahmedinejad, siyonistlerin getirisinin götürüsünden daha az olduğunun Amerikalılarca da anlaşıldığını söyledi.

 

İsrail'in macera peşinde olduğunu ve tehditlerin onlara hiçbir şey kazandırmayacağını belirten Ahmedinejad, savaştan bahsedenlerin gerici ve kınanmaya mahkum olduklarını vurguladı.

 

SURİYE KONUSU

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Suriye'deki sorunun aşılmasının tüm Suriyelilerin uzlaşması ve özgür seçimler yapılmasıyla mümkün olacağını ifade etti.

 

Ahmedinejad, "Suriye'de doğru olan ulusal uzlaşmadır. Asıl olan da özgür seçimlerin yapılmasıdır. Bu, halkın hakkıdır" ifadesini kullandı.

 

Uzlaşma ve seçimlerin en iyi çözüm olduğuna inandıklarını belirten Ahmedinejad, çatışma ve iç savaşın doğru yol olmadığını vurguladı.

 

Suriye'deki her bir can kaybına üzüldüklerini dile getiren Ahmedinejad, "Suriye niçin tahrip olmalı? İki taraf da Suriye'nin sermayesidir. Ülkenin ilerlemesi için uzlaşmaları gerekir. Bu savaşın sonucu Suriye için tahripten başka bir şey değildir" dedi.

 

Ahmedinejad, Suriye'de hiç kimse için görev tayin etmediklerini ve kime ne yapması gerektiğini söylemediklerini iddia ederek, tarafların milli bir uzlaşıya varmasına yardım ettiklerini bildirdi.

 

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, "Suriye'de mutlaka özgür seçimler yapılmalı. Bu seçim uzlaşmayla olmalı. 'Kim kalmalı ya da gitmeli' demiyoruz. Aksi durum başkalarının içişlerine karışmak olur. Seçim, Suriye halkının hakkıdır. Herkes halkın seçimine saygı duymalı. Bu insani bir yöntemdir" diye konuştu.

 

Ahmedinejad, Suriye'de herhangi bir grubun savaşla iş başına gelmesinin bu ülkede daimi savaş anlamına geldiğini kaydetti.

 

Mahmud Ahmedinejad, ülkedeki gelişmeler ve sorunlardan sadece hükümetin sorumlu tutulmasını doğru bulmadıklarını da belirterek, yardımlaşma ve birlik çağrısında bulundu.

 

Ülkede ifade, düşünce ve basın özgürlüğünden yana olduklarını öne süren Ahmedinejad, bazı basın mensuplarının hapsedilmesi ile bazı basın yayın organlarına yönelik yasaklamalara karşı olduğunu söyledi.

 

Ahmedinejad, petrol ve bankalara yönelik yaptırımların etkilerine karşı koyabilmek için tüm kesimlerin hükümetle işbirliği yapmasının zorunlu olduğunu da bildirdi.