İran ve Amerika arasındaki mevcut şartların devam etmesi mümkün olmadığını ifade eden İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, mevcut durumun iyileşmesi gerektiğini söyledi.

 

Mehr haber ajansının cumhurbaşkanlığı bilgilendirme sitesine dayandırdığı habere göre, BM 67. yıllık genel kurul toplantısına katılmak üzere New York'ta bulunan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD’nin çeşitli öğretim görevlileri ve öğrencileri ile bir araya geldi.

 

Ahmedinejad, İran ve ABD’nin ilişkileri ile ilgili soruya, “İki güçlü, etkili ve büyük ülke olan İran ve Amerika’nın 33 yıldan beri karşı karşıya oldukları bunca sürede yan yana olsalardı bugünkü uluslararası şartlar bambaşka olacaktı” diye konuştu.

 

Amerikalıların İran’ın içişlerine yaptığı müdahelelere ve de bölge diktatörlerine verdiği desteğe işaret eden Ahmedinejad, "ABD İran milletinin gerçekleştirdiği devrime destek vermek yerine devrimden daha bir yıl geçmeden İran milleti aleyhinde çeşitli komplolar üretti" dedi.

 

"MALUM DEVLETLER SURİYE'DE TERÖRİSTLERE DESTEK VERİYOR"

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad Newyork ziyareti sırasında Amerika'nın PBS ve CBS kanallarına verdiği mülakatta Batılı devletlerin İran'ın Suriye'ye silah ve para yardımı yaptığı iddialarını reddetti.

 

Ahmedinejad, İran hiç bir zaman ortak inancı paylaştığı Suriye milletinin çatışmalarda hayatını kaybetmelerine razı olmadığını, asıl bazı malum devletlerin teröristlere silah sağladığını vurguladı.

 

"BATIYI NÜKLEER FAALİYETİMİZ KONUSUNDA İKNA ETMEK ZORUNDA DEĞİLİZ"

İran'ın barışçıl nükleer programına da temas eden Ahmedinejad, şimdiye kadar çok kez nükleer enerjiyi barışçıl amaçlar için istediklerini belirttiklerini, eğer Batılı devletlerin liderleri bunu kabul etmiyorsa, onları ikna etmek için ısrar etmek zorunda olmadıklarını kaydetti. (TRT HABER)