Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile Birleşmiş Milletler (BM) ortak bir bildiri yayınlayarak, Türkiye'ye tüm tutuklu gazetecileri serbest bırakma çağrısı yaptı.

Bugün yayınlanan ortak bildiride, Türk hükümetinin bir an önce basın ve düşünce özgürlüğünü sağlaması gerektiğine dikkat çekildi.

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre bildiride, Cumhuriyet davasının görülen ikinci duruşmasında bir kez daha gazetecilerin tutukluk halinin devamına ilişkin kararın, "demokrasiye uygun olmadığı" vurgulandı.

AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Desir ve BM Düşünce Özgürlüğü Özel Temsilcisi David Kaye ortak bildiride, Türk hükümetinin uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğine dikkat çekti.

AGİT, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının 2 hafta daha asılsız iddialarla cezaevinde tutulması kabul edilemez. Türkiye'ye onları bir an önce serbest bırakma çağrısı yapıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

AGİT ve BM'nin medya özgürlüğünden sorumlu yetkilileri, "Türkiye'nin basın ve düşünce özgürlüğünü bastırmasının ülkedeki gazetecilerin ve gazeteciler için doğrudan bir güvenlik tehdidine yol açtığına" dikkat çekti.

Ortak bildiride, düşünce özgürlüğünün sadece ülkeyi yönetenlerin yapılan beyanlardan memnun oldukları sürece sağlanmasının mümkün olamayacağı" vurgulandı.

“CEZAEVİNDE 161 GAZETECİ VE MEDYA ÇALIŞANI VAR”

Aralarında tutuklu gazeteciler Kadri Gürsel, Murat Sabuncu, Ahmet Şık, avukat Akın Atalay ve muhasebe servisi çalışanı Emre İper'in de bulunduğu Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerinin yargılandığı davanın ikinci duruşması pazartesi günü Silivri Adliyesi'nde görülmüş, sanıkların tümünün tutukluluk hallerinin devamına karar verilmişti.

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın verilerine göre, halihazırda Türkiye'de 161 gazeteci ve medya çalışanı cezaevinde bulunuyor.