ABD'nin asker çekmeye başlamasının ardından Afganistan hükümeti çökmenin eşiğinde. Taliban'ın bu sabah başkent Kabil'i kuşatmasından saatler sonra, Devlet Başkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk ettiği haberi geldi. Saatlerdir Kabil dışında bekleyen Taliban güçlerinin ise 'yağmayı engelleme' gerekçesiyle kente girmeye başladığı belirtildi.

'EŞREF GANİ TACİKİSTAN'A GİTTİ'

Reuters'a açıklama yapan üst düzey bir Afganistan İçişleri Bakanlığı yetkilisi 'Devlet Başkanı Eşref Gani'nin Tacikistan'a gittiğini' öne sürdü. İddia kısa süre sonra Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah tarafından doğrulandı.

Abdullah, Gani'nin ülkeden gittiğini belirttiği Facebook paylaşımında halktan sakin olmalarını istedi; Taliban'a da Kabil'e girmeden önce görüşmeler için vakit tanıma çağrısında bulundu. Abdullah'ın yayınladığı videoda ise Gani'yi 'eski devlet başkanı' olarak nitelemesi dikkat çekti. Abdullah, mevcut durumdan Gani'yi sorumlu tuttu.

'YAĞMAYI ENGELLEME' GEREKÇESİYLE KABİL'E GİRDİLER

Gani'nin ülkeyi terk ettiği haberinden kısa süre sonra ise Taliban sözcüsü militanlara kente girme emri verdiklerini açıkladı. Gerekçe olarak da, çok sayıda polis ve güvenlik gücünün kaçması sonrasında yağma olaylarının engellenmesi gerekliliği gösterildi. Bu açıklamanın ardından Kabil'in bazı noktalarından silah sesleri geldiği belirtilse de, geniş çaplı bir çatışma haber gelmiş değil. 

RUSYA: İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ AMA YASAL OTORİTE OLARAK TANIMIYORUZ

Öte yandan, Rusya'nın Kabil Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Moskova'nın Afganistan'daki geçiş hükümetiyle işbirliği yapmaya hazır olduğu belirtildi. Bununla birlikte, Rus Dışişleri Taliban'ı Afganistan yeni yasal otoritesi olarak tanımadıklarını vurguladı. Bakanlık, Gani'nin Rusya'ya gitmesini olası görmediklerini de belirtti.