Taliban ile ülkede kendisine karşı direnen tek bölge olan Pençşir'deki Ulusal Direniş Cephesi güçleri arasındaki şiddetli çatışmalar sürüyor. BBC'ye konuşan Ulusal Direniş Cephesi liderlerinden Amrullah Salih, Taliban'ın bölgede kontrolü ele geçirdikleri yönündeki iddiasını yalanladı ve güçlerinin savaşmayı sürdüreceğini söyledi.

Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Salih, Ulusal Direniş Cephesi güçlerinin Taliban karşısında teslim olmayacağını belirtti.

Amrullah Salih, Pençşir'den kaçtığı yönündeki iddiaların da doğru olmadığını ifade etti.

Başkent Kabil'in 150 km kuzeydoğusundaki Pençşir Vadisi'ndeki çatışmalarda yüzlerce savaşçının öldüğü bildiriliyor.

İki taraf da, Pençşir'in kontrolünü ele geçirmek üzere olduğunu iddia ediyor. Bu iddiaları teyit etmek ise zor.

Taliban, ülkede kendisine karşı direnen tek bölge olan Pençşir'de zaferini ilan etmiş, Ulusal Direniş Cephesi sözcüsü Ali Nazari ise Taliban'ın geri püskürtüldüğünü öne sürmüştü.

Bir ajansa konuşan Taliban yetkilisi, "Sorun çıkaranlar yenildi ve Pençşir artık bizim komutamız altında" demiş, Reuters haber ajansı da üç Taliban kaynağının bu iddiada bulunduğunu yazmıştı.
Ancak Taliban'ın bu iddiaları henüz teyit edilemedi.

Eşref Gani hükümetinde cumhurbaşkanı yardımcısı olan ve direniş liderleri arasında yer alan Emrullah Salih ise Afgan televizyonu Tolo News'a yaptığı açıklamada, ülkeyi terk ettiğine dair haberlerin yalan olduğunu söylemiş ve Pençşir Vadisi'nde olduğunu gösteren bir video paylaşmıştı.

Öte yandan Ulusal Direniş Cephesi Sözcüsü Fahim Dashti BBC'ye yaptığı açıklamada, 50 kadar Taliban savaşçısını esir aldıklarını söyledi.

Binlerce savaşçı ile ülkede hala kontrol edemediği tek bölge olan Pençşir Vadisi'ndeki direniş mevzilerine taarruz başlatan Taliban'ın sözcüsü ise Perşembe günü yaptığı açıklamada, bölgeye girdiklerini ve Ulusal Direniş Cephesi'ne ağır zaiyat verdirdiklerini açıklamıştı.

Pençşir'de çatışmalar sürerken Taliban'ın yeni Afganistan hükümetini yakında açıklaması bekleniyor.

PENÇŞİR'DEKİ GÜÇLER KİM?

Pençşir, Afganistan'da Taliban tarafından ülkede ele geçirilemeyen tek yer. Binlerce direnişçinin vadide toplandığı düşünülüyor.

Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Amrullah Salih, eski Afgan ordusu mensupları ve yerel milislerin de yer aldığı direnişe bölgenin aşiret lideri Ahmed Mesud önderlik ediyor.
Pençşir'in uzun bir direniş geçmişi var. Bölgenin efsanevi komutanı Ahmed Şah Mesud, 2001'deki ölümüne dek Sovyet-Afgan savaşında ve daha sonra Taliban'a karşı iç savaşta bölgeyi başarıyla savunmuştu.

Ahmed Mesud da Ahmed Şah Mesud'un oğlu.

Reuters haber ajansında yer alan habere göre, Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Ulusal Direniş Cephesi ile yürütülen müzakerelerin başarısız olmasının ardından Taliban savaşçılarının Pençşir Vadisi'ne hareket ettiğini söyledi.

Ulusal Direniş Cephesi Sözcüsü Fahim Dashti ise BBC Farsça Servisi'ne yaptığı açıklamada, "Görüşmeler başarısız oldu çünkü iki taraf çok farklı görüşlere sahipti" dedi.

Taliban ile iki cephede savaştıklarını belirten Dashti, 350 Taliban savaşçısının öldürüldüğünü ve çok sayıda kişinin de yakalandığını ifade etti.
Her iki tarafın iddialarını da teyit etmek zor.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Kabil Havalimanı yakınlarına yapılan intihar saldırısında yaralanan Amerikan personelini ziyaret etti. Ölen 170 civarında insan arasında 13 Amerikan askeri de bulunuyordu.