Afganistan'ın Celalabad kentinde dün Taliban'a karşı düzenlenen gösterilerde en az üç kişinin militanlar tarafından öldürülmesinin ardından, bugün de Küner vilayetinin başkenti Esadabad'dan benzer bir haber geldi.

Ülkenin 19 Ağustos 1919'da İngiltere'den bağımsızlığını ilan etmesinin yıldönümünün anıldığı Bağımsızlık Günü'nde sokağa çıkan bir grup kişi, ülkenin ulusal bayrağını dalgalandırdı.

Kentteki Taliban militanlarını ateş açtığı, ölenler olduğu belirtildi.

'YÜZLERCE KİŞİ SOKAKLARA DÖKÜLDÜ'

Reuters'a konuşan görgü tanığı Muhammed Salim, ölümlerin Taliban'ın ateşinden mi yoksa izdihamdan mı kaynaklandığını bilmediğini belirterek, "Yüzlerce kişi sokaklara döküldü. Başta korktum ve gitmek istemedim fakat komşularımdan birinin katıldığını gördüğümde, evdeki bayrağı alıp çıktım. İzdihamda ve Taliban'ın açtığı ateşte birkaç kişi öldü" dedi.

Yerel medyadaki haberlere göre, Celalabad ve Paktiya vilayetinde de benzer gösteriler düzenleniyor. Celalabad'da dün düzenlenen gösterilerde ise bir grubun Taliban bayraklarını indirip yerine siyah-kırmızı-yeşil renkli ulusal bayrağı dalgalandırması sonrasında militanlar ateş açmış, en az üç kişinin öldüğü belirtilmişti

EMRULLAH SALİH'TEN BAYRAK EYLEMCİLERİNE DESTEK

Devlet başkanı Eşref Gani'nin kaçması sonrasında anayasaya göre bu görevin sahibi olan ve Taliban yönetimini kabul etmediğini ilan eden başkan yardımcısı Emrullah Salih'ten de göstericilere destek geldi.

Nerede olduğu bilinmeyen Salih Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Ulusal bayrağı taşıyan ve ulusun onurunu temsil edenlere selam olsun" dedi. 

Taliban'ın eylemcilere nasıl davranacağı, çizmeye çalıştıkları 'ılımlı' imaj açısından da bir turnusol olacak.

HAVALİMANINDA KAOS DEVAM EDİYOR

Öte yandan, Kabil Havalimanı ve çevresindeki kaos sürüyor. Örgütten yapılan açıklamalarda bir yandan ülkeyi terk etmek isteyenlere izin verileceği belirtilirken, bir yandan da yurtdışına çıkamayan Afganlara evlerine dönme çağrısında bulunuluyor. Ancak yol boyunca kurulan kontrol noktalarından şiddet haberleri de eksik olmuyor.

Reuters'a konuşan bir görgü tanığı, dün havalimanında silahlı kişilerin sivillerin içeri girmesini engellediğini belirterek, "Durum tam bir felaket. Taliban havaya ateş açıyordun, onları kalaşnikoflarla dövüyorlardı" dedi.

CNN TALİBAN MİLİTANLARININ ARASINDAN YAYIN YAPTI

CNN televizyonu, Kabil Havalimanı'nın yakınında bir Taliban militanının bir bisiklet kilidi kordonunu 'kırbaç' olarak kullandığı görüntüleri yayınladı.

CNN muhabiri Clarissa Ward, militanın kendisinden yüzünü kapatmasını istediğini de belirtti. Görüntülerde CNN ekibi ile Taliban arasında yer yer gerilim yaşandığı da görüldü.

Kaynak: Duvar