Uluslararası Af Örgütü, evlerini terk ederek mülteci durumuna düşen göçmenlerin sayısının 50 milyonu aştığını açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü, 20 Haziran ‘Dünya Mülteciler Günü‘ öncesinde dünya genelindeki mülteci dramını gözler önüne seren bir rapor yayınladı.

diken.com.tr'de yer alan habere göre Suriye’deki iç savaş, Libya’daki iktidar mücadelesi, Afrika ülkelerindeki çatışma ve yoksulluktan kaçarak mülteci durumuna düşenlerin sayısının 50 milyonu aştığı belirtilen raporda, durumun ‘2’nci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en kötü mülteci krizi‘ olduğunun altı çizildi.

Akdeniz’deki göçmen facialarının hatırlatıldığı raporda, 2014 yılında 3 bin 500 kişinin Akdeniz’i geçmeye çalışırken boğulduğu, 2015 yılında bu rakamın ‘şimdilik‘ 1865 olduğu belirtildi.
 
Raporda, Suriye’deki iç savaşın yarattığı mülteci krizine de özel bir yer ayrıldı. Buna göre, 4 milyondan fazla Suriyeli mülteci konumuna düştü. Mültecilerin yüzde 95’i Irak, Mısır, Ürdün, Türkiye ve Ürdün’de yaşıyor.

Dahası bu ülkeler ‘neredeyse hiç uluslararası yardım görmüyor.‘ Suriyeli mülteciler için gereken insani yardımın sadece yüzde 23’ü Birleşmiş Milletler (BM) tarafından karşılanıyor.

MÜLTECİ KRİZİ BÜYÜYOR

Raporda, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijerya ve Burundi’deki çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce insanın da Somali, Etiyopya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve diğer Sahra altı Afrika ülkelerinde mülteci olarak yaşadığı belirtiliyor.

Asya’da yaşanan göçmen dramına da yer verilen raporda, 2015 yılının ilk üç ayında Andaman Denizi’nde 300 kişinin, açık, susuzluk ve tekne mürettebatının tacizleri nedeniyle hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz