Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya’da halk, üçüncü “cumhurbaşkanını” seçmek için sandık başında.

Seçimlerde 3 aday, Cumhurbaşkanlığı görevini vekaleten yürüten Aleksandr Ankvab, Başbakan Sergey Şamba ve eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Abhazya Ulusal Birlik Forumu Partisi lideri Raul Hadjimba "cumhurbaşkanlığı" koltuğu için yarışacak.

Rusya, 26 Ağustos 2008’de Abhazya’yı tanıyan ilk ülke olmuştu.

Yaklaşık 200 bin nüfusa sahip olan Abhazya’da halk, düzen istiyor: “En önemli şey savaşın olmaması ve çocuklarımızın doğru dürüst büyümesi.”, “Adalete, düzene ve insanlığa, zeki bir insanlığa ihtiyacımız var.”

Gürcistan, Abhazya’daki seçimlerin işgal ortamında gerçekleştiğinden dolayı bu seçimlerin yasal olmayacağını belirtmişti.

Abhazya Cumhurbaşkanı Sergey Bagapş, Mayıs ayında Rusya’nın başkenti Moskova’da akciğer tedavisi gördüğü sırada hayatını kaybetmişti.

“BAŞKAN YARDIMCISI DA SEÇİLECEK”

Abhazyalılar bugün, 29 Mayıs’ta görevi başında hayatını kaybeden Sergey Bagapş’ın ardından, beş yıllığına görev yapacak olan yeni devlet başkanlarını seçmek için oy kullanacak.

Sabah 08’den itibaren başlayan oy kullanma işlemi akşam sekize kadar devam edecek. Adaylar: Bagapş’ın başkan yardımcısı Aleksandr Ankvab, muhalif lider Raul Hacimba ve başbakan Sergey Şamba.

Abhazya’da devlet başkanları yardımcıları ile birlikte seçiliyor. Aleksandr Ankvab ile birlikte Gulripşsk bölge başkanı Mikhail Logua, Raul Hacimba ile siyaset bilimci Svetlana Cergeniya, Sergey Şamba ile gençlik ve spor komitesi başkan yardımcısı Şamil Adzınba devlet başkanlığı yardımcılığı için aday olan isimler.

Oyların yarısından fazlasını alan aday devlet başkanı seçilmiş olacak. Ülkede 35 bölgede 172 seçim sandık bölgesi oluşturuldu, Moskova ve Çerkesk’te de birer sandık bölgesi bulunuyor. Tüm seçim noktaları 08.00 - 20.00 saatleri arasında açık kalacak.

Seçimleri izlemek amacıyla Rusya, Venezuella, Naura, Dominik, Ermenistan, Letonya, Almanya, Avusturya, Fransa, Belçika ve daha birçok ülkeden yüzden fazla uluslararası gözlemci ve 35 yabancı basın organını temsil eden 85 gazeteci Abhazya’da bulunuyor.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Batal Tabagua, tahmini seçim sonuçlarının yarın saat 12’de ilan edilebileceğini açıkladı.