ABD, organize suçla mücadele amacıyla iki örgütün mali varlıklarını dondurduğunu açıkladı.

 

Bu örgütler, Japon mafya grubu "Yamaguçi-gumi" ve ''en az dört kıtada faaliyet gösteren çok uluslu bir yapılanma'' diye tanımlanan "Biraderler Çemberi".

 

Yakuza olarak bilinen Japon mafyasının önde gelen isimlerinden olan Yamaguçi-gumi lideri Keniçi Şinoda'nın şahsi servetinin de dondurulmasına karar verildi.

 

Amerikan Hazine Bakanlığı, örgütün diğer kilit önemdeki üyelerinin şahsi varlıkları için de benzer tedbirler alıyor.

 

Dondurulan hesapların ne büyüklükte olduğu konusunda herhangi bir ayrıntı verilmedi.

 

Geçen yıl Beyaz Saray'ın çıkardığı başkanlık kararnamesinin ardından, organize suça karşı ilk kez bu yönde bir önlem alınıyor.

 

Barack Obama, 2011 yılında çıkardığı kararnamenin ''uluslararası suç örgütlerini hedefleyeceğini ve faaliyetlerini engelleyeceğini'' söylemişti. Kararname uyarınca organize suç şebekelerine üye kişilerin kimlikleri açıklanabiliyor. Şüpheli kişilerin ABD yasalarının geçerli olduğu topraklardaki mali varlıklarının dondurulmasına ve para naklinin engellenmesine olanak tanınıyor.

 

Amerikalı yetkili David S. Cohen, ''Bizim finans sistemimizi, ticari sistemimizi kullanarak piyasalara giriyor, yasadışı işleri için sistemden istifade ediyorlar.'' dedi.

 

Washington ayrıca, ikisi Yamaguçi-gumi, yedisi Biraderler Çemberi üyesi toplam dokuz kişinin isimlerinin yer aldığı bir mali yaptırım listesi açıkladı.