ABD’de 2008 yılı seçimlerinde Barack Obama’ya rakip olmasıyla tanınan, ‘Muslukçu Joe’ lakaplı Samuel Wurzelbacher, Ohio eyalet seçimleri için hazırladığı kampanya videosunda silah kontrolünün Holokost’a ve ‘Ermeni soykırımı’na neden olduğunu öne sürdü.


Bir sıhhi tesisat firmasında müteahhit olarak çalıştığı için ‘Muslukçu Joe’ lakabı verilen Wurzelbacher, 2008 yılındaki başkanlık seçimlerine damgasını vurmuştu. 

 

Wurzelbacher’in Obama’ya vergi politikaları hakkında sorduğu bir soru kamuoyunda olay yaratmış ve iş, muhafazakarların Obama’yı “sosyalist” olmakla suçlamasına kadar gitmişti. Wurzelbacher seçimlerde Obama’nın karşısına çıkamasa da söylemleri Cumhuriyetçilerin adayı John McCain tarafından da sık sık kullanılmıştı.

 

İŞTE ÇOK TARTIŞILACAK O VİDEO / WEB TV

 

Bu kez de Ohio’yu Kongre’de temsil etmek için kolları sıvayan Wurzelbacher’in hazırladığı kampanya videosu ABD’de olay yarattı.

 

Videoda Wurzelbacher bir silahı doldurup meyve sebzelere ateş ederken, arka planda “1911 yılında Türkiye silah kontrolü uygulamaya başladı. 1915-1917 yılları arasında 1.5 milyon Ermeni yok edildi; kendilerini savunamadılar. Almanya 1939’da silah kontrolü uygulamaya başladı. 1939-1945 yılları arasında 6 milyon Yahudi ve başka uluslardan 7 milyon kişi yok edildi; kendilerini savunamadılar” sözleri duyuluyor.

 

Daha sonra kameraya dönüp gülümseyen Wurzelbacher, “Amerika’yı seviyorum” diyor.

 

YAHUDİ LOBİSİNDEN TEPKİ

ABD’nin en önemli Yahudi lobilerinden ADL, jet bir açıklamayla Wurzelbacher’i kınadı. ADL Sivil Haklar Direktörü Deborah Lauter, son zamanlarda Holokost olgusunun siyasi kazanım için giderek daha fazla kullanıldığına dikkat çekerek, Muslukçu Joe'nun bunun son örneği olduğunu ifade etti. Lauter, “Bu gönderme ve benzetmelerin sivil söylemde yeri yoktur” dedi.

 

Lauter, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Makul insanlar silah kontrolü politikalarında farklı düşünebilirler, ancak Holokost’u siyasi bir araç olarak kullanmak ve Nazi rejiminin 6 milyon Yahudi’yi ve milyonlarca başka insanı sistematik olarak ve zalimce katletmesinin silah kontrolünün sonucu olduğunu söylemek çok büyük bir çirkinliktir” diye konuştu.

 

Wurzelbacher ise kendisini eleştirenlere Twitter’dan yanıt verdi: “Videoda kimse silah kontrolünün soykırıma neden olduğunu söylemedi. Hitler, Kavgam’da insanlar silahsızlandırılmasaydı planlarını hayata geçiremeyeceğini yazmıştır.” (Hürriyet)