Alman Der Spiegel dergisi, ellerinde Afganistan’da görev yapan Amerikan askerlerinin korkunç savaş suçları işlediğine dair fotoğraflar olduğunu belirterek ABD ordusunu bunları kendilerinden önce açıklamaya çağırdı. Ordu harekete geçmeyip bir de kendilerini yayınlamamaları için uyarınca dergi elindeki 3 kareyi okuyucularıyla paylaştı. Bunlardan en çarpıcı olanı, bir ABD’li erin elinde sigarasıyla 15 yaşındaki kanlar içinde bir Afgan çocuğun cesediyle verdiği “zafer pozu”ydu. Fotoğrafın yayınlanmasının ardından Landahar kentinde görev yapan 2’nci Topçu Tümeni 5’inci Stryker Tugayı’ndan bazı askerlerin kurdukları ‘ölüm timi’ ile kendi ifadeleriyle ‘spor olsun diye’ Afgan sivilleri öldürdüğü ortaya çıktı.

Önce el bombası atıldı

Fotoğraftaki er Andrew Holmes’tu... İfadesinde, o gece arkadaşlarıyla birlikte uyuşturucu aldıklarını, silahlarını alıp dışarı çıktıktan sonra ilk önlerine gelen Afganlar’ın üzerine önce el bombası ardından kurşun yağdırdıklarını soğukkanlılıkla anlattı. “Neden?” diye sorulduğunda “spor olsun diye” yanıtı verecek kadar vicdansızdı. Öldürdüğü 15 yaşındaki Afgan gencin üzerine o fotoğrafı çektirmeden önce 8 kurşun yağdırıp sonra da yanına silah koyarak sanki kendilerine ateş etmiş gibi gösterdi. Holmes, askeri mahkemede tutuklu olarak yargılanmaya başladı. Ve dün beklenen karar çıktı.

Sivil mahkeme olsaydı...

Askeri mahkeme, Holmes’un askeri savcılarla yaptığı “anlaşma” nedeniyle 15 yıl yerine 7 yıl hapis cezası almasına karar verdi. Askeri hakim, suçunu kabul eden Holmes’un 499 günlük tutukluluk süresinin cezadan düşülmesine ve bu süre içerisindeki iyi halinden dolayı da cezada indirime gidilmesine hükmetti. Er rütbesindeki askerin ordudan atılmasına, kendisine herhangi bir maaş ya da tazminat da ödenmemesine karar verildi. Amerikan basını büyük savaş suçu işleyen askerin sivil bir mahkemede yargılanması durumunda kesinlikle ömür boyu hapis cezası alacağını, hatta belirli bir süre geçmesinin ardından müebbet mahkumlarına tanınan şartlı tahliye fırsatının da kendisine tanınmasının mümkün olmadığını yazdı. Olaya karışan bir başka asker, çavuş Jeremy Morlock da yargılandığı dava boyunca yapılan pazarlıklar sonucunda ömür boyu hapisten kurtularak 24 yıla mahkum olmuş, askeri mahkeme Murlock’un 7 yıl sonra şartlı tahliye edilebileceğini açıklamıştı. (Mynet)