Afganistan’da geçtiğimiz yıl Amerikan ordusu tarafından yapılan bir sivil katliamından dolayı yargılanan asker suçunu itiraf etti. Çoğunluğu çocuk ve kadın 16 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Robert Bales’in suçunu itiraf etmesi ile ABD’deki en basit cinayet davasında dahi uygulanan idam cezasından kurtulacağı bildiriliyor.

İngiliz BBC televizyonuna bilgi veren Bales’in avukatı, müvekkilinin savcı ile anlaşarak suçunu itiraf etmesiyle en yüksek ceza olan idamdan kurtulacağını söyledi. Avukatı müvekkilinin suç itirafını önümüzdeki hafta Washington’da yapılacak mahkemede resmen yapacağını da duyurdu.

11 Mart 2012’de Afganistan’ın güneyindeki Kandahar eyaletinde meydana gelen katliamda 22 kişi öldürülmüştü. Ölenlerden 17’sinin kadın ve çocuklardan oluştuğu katliamda yer alan ABD’li subay Robert Bales 16 sivili öldürmek ve 7 işkence suçlamasıyla yargılanıyordu. Eylül ayında kararını verecek olan mahkemenin şimdiden ömür boyu hapis cezası vermeyeceği de ihtimaller arasında.

2001 yılında Taliban’ın yenilgisiyle sonuçlanan Afganistan Savaşı’ndan bu yana binlerce sivil ABD ve NATO üyesi koalisyon askerlerinin saldırılarında yaşamını yitirdi. 2009 yılında da Kunduz’da ABD ve Alman askerlerinin ortak koordinesiyle bir konvoya yapılan hava saldırısında kadın ve çocukların da içinde bulunduğu 140’dan fazla sivil yaşamını yitirmişti. Ancak olay sadece dönemin Alman savunma bakanının istifası ile geçiştirilmişti.