Avrupa Komisyonu, vatandaşlarını geri almayı reddeden üçüncü ülkelere vize kısıtlaması getirmeyi düşündüğü planı hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Avrupalı yaşam tarzının teşvikinden sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi Margaritis Schinas, AB üyesi olmayan ülkeleri, göçmenleri geldikleri yerden geri almaya teşvik etmenin bir yolunu bulmaya çalıştıklarını söyledi.

Plan, göç seviyelerinin yüksek olduğu ülkelerdeki siyasi elitler üzerinde baskı kurmanın bir yolu olarak vize kartının kullanılmasını içeriyor. Bu nedenle kişisel olarak toplumun üst kademelerine zarar verecek bir plan olarak değerlendiriliyor.

Euronews'e konuşan Schinas, "vize kodu" adı verilen yeni bir araç sayesinde 35 ülkeye vize verilmesini belirleyecek işbirliği derecelerini göreceklerini söyledi: "Bu yeni bir araç. Şu anda değerlendirmenin ilk aşamasındayız. Bu nedenle, bu ülkelerin değerlendirmesini yeni tamamladık ve haziran ayında teklifler ve eylemler sunacağız. Bu süreç devam ediyor. Bu, göç politikasının dış boyutunu oluşturmak için önemli bir yeni araç "

Avrupa'ya gelen göçmen sayısı pandemi, sınırları kapattığı ve insanların hareketini engellediği için geçtiğimiz yıl düştü. Ancak sorun üye ülkeler arasında hala tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor.

Ülke listesi henüz kamuoyuna açıklanmadı. Oxfam'da siyaset uzmanı Raphael Shilhav'a göre, ülkelerin birlikte daha iyi çalışması gerekiyor: "Komşu ülkeler ve daha zengin ülkeler arasında kesinlikle işbirliği olması gerekiyor. İşin gerçeği şu ki, dünyadaki mültecilerin çoğu daha fakir ülkelerde, eve çok yakın. Avrupa Birliği'ne yolculuk yapanlar. Bunu yeterli yeni yerleşim yeri olmadığı için yapıyor."

Shilhav, mültecilerin geri gönderilmesine karşı olduğunun altını çiziyor: "Bu, onların organize bir mekanizma yoluyla buraya gelmelerini sağlıyor. Bu insanlar Avrupa Birliği'nde kalmak için gelmişlerse, mülteciyseler, onları başka bir yere geri göndermeye gerek yok, bu sadece onların hayatlarını zorlaştırmak olur."

Kaynak: Euronews