AB liderleri Suriyeli sığınmacı krizi konusunda BM kurumlarına 1 milyar dolar yardım yapma kararı aldı. Zirveden Türkiye ile daha yakın iş birliği yapılması kararı da çıktı.

Avrupa Birliği (AB) liderleri çarşamba günkü zirvede Suriyeli sığınmacılar için Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Dünya Gıda Programı’na 1 milyar euro bağışlama kararı aldı.

Zirvede ayrıca Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan Lübnan, Ürdün, Türkiye ve diğer ülkelere yapılacak yardımın arttırılacağı duyuruldu. Türkiye ile daha yakın iş birliği ve diyalog kurulacağı belirtilirken. Balkan ülkelerine yardımın artırılacağı ayrıca sınırlardaki güvenlik birimlerine ek yardım yapılacağı ilan edildi. Ekimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı bir zirve daha yapılması kararlaştırıldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise sığınmacı krizini çözmekten hala uzak oldukları vurguladı.

Almanya Parlamentosu’nda konuşan Merkel yeni kararlaştırılan önlemlerin ilk adım olduğunu söyleyerek zorunlu kota uygulamasının yeterli olmadığını, uzun vadeli kalıcı bir çözümün gerekli olduğunu söyledi.

AKIN DEVAM EDİYOR

Sığınmacıların Avrupa’ya akını de devam ediyor. Macaristan’a çarşamba günü 10 binden fazla sığınmacı ulaştı.

Sırbistan ve Hırvatistan arasında ise sığınmacılar nedeniyle gerilim yaşanıyor. Sırbistan, Hırvatistan’dan gelen kargo trafiğini yasaklarken, Hırvatistan da Sırbistan’a kayıtlı araçların ülkeye girişini yasakladı.