ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması ve Tel Aviv'deki büyükelçiliği bu kente taşıma kararı almasının ardından yeni bir açıklama yaptı.

Tillerson büyükelçiliğin taşınmasının 'büyük olasılıkla 2 yıl boyunca gerçekleşmeyeceğini' söyledi.

'BU YIL YA DA SONRAKİ YIL OLACAK BİR ŞEY DEĞİL'

Tillerson "Bu (elçiliğin taşınması), bu yıl ya da büyük ihtimalle sonraki yıl olacak bir şey değil ancak Başkan (Trump) bizim çok somut ve kararlı şekilde hareket etmemizi istedi" dedi.

Tillerson ayrıca Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasının 'Kudüs'ün nihai statüsü konusunda gösterge' olmadığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Kudüs'ün sınırlarına İsrailliler ve Filisitinliler arasında 'görüşülüp karar verileceğini' söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump İslam dünyasından gelen tüm tepkilere karşın Kudüs'ü İsrail'in resmi başkenti olarak tanıdı ve Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınacağını açıklamıştı.

KUDÜS NEDEN ÖNEMLİ?

Dünyanın en kadim kentlerinden Kudüs, bugün Orta Doğu'daki sorunların merkezinde yer alıyor.

İsrail, kentin doğusunu 1967'de işgal etti ve 1980 yılında tamamını başkenti ilan etti. Ancak bugüne kadar Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan hiçbir devlet olmadı. Bu anlamda, Trump'ın kararı da bir ilk olma özelliği taşıyor.

Filistinliler de Doğu Kudüs'ü ileride kurulacak Filistin devletinin başkenti olarak görüyor. Oslo anlaşmalarında Kudüs'ün statüsü barış görüşmelerinin ileri aşamalarına bırakılmıştı.

Üç semavi dinin de Kudüs'te kutsal mekanlarının bulunması, kentin tarih boyunca uluslararası öneme sahip olmasına yol açtı.

(Kaynak: Sputnik)