ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Lübnan ile Suudi Arabistan’daki gerilime ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD’nin Lübnan’ın egemenliği ve bağımsızlığını güçlü bir şekilde desteklediğini ifade eden Tillerson, "ABD, Lübnan’ın içinde ve dışındaki tüm tarafları, bu ülkenin toprak bütünlüğüne, hükümetine ve silahlı kuvvetleri gibi meşru ulusal kurumlarının bağımsızlığına saygı duymaya çağırıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Tillerson, geçen hafta sonu Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da istifasını açıklayan Lübnan Başbakanı Saad Hariri’ye “ABD’nin güçlü bir müttefiki olarak” saygı duyduklarını kaydetti.  

'LÜBNAN'IN İSTİKRARINI TEHDİT EDECEK HER TÜRLÜ ADIMA KARŞIYIZ'

ABD’nin Lübnan’ın istikrarını desteklediğini ifade eden Tillerson, Washington’un Lübnan’ın istikrarını tehdit edecek her türlü adıma karşı olduğunu vurguladı.

Tillerson, açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Tek güvenlik otoritesi olarak tanınması gereken Lübnan devletinin güvenlik güçlerinden başka yabancı güçlerin, milislerin ve silahlı unsurların ülkede meşru rolü yoktur. ABD, Lübnan’ın içinde ve dışında herhangi bir tarafın ülkeyi vekalet savaşları alanı haline getirmesine veya ülkede istikrarsızlığa yol açacak her türlü adıma karşı uyarıyor.”

NE OLMUŞTU?

Lübnan Başbakanı Saad el Hariri 4 Kasım’da yaptığı televizyon konuşmasıyla istifa ettiğini duyurdu.

Açıklamasında İran ve Hizbullah’ı eleştiren Hariri, "Refik El Hariri'nin (Lübnan'ın 2005 yılında suikaste uğrayan eski başbakanı ve Saad el Hariri'nin babası) öldürülmesinden önceki havayı andıran bir iklimdeyiz. Hayatıma yönelik, gizli kapaklı bir komplonun hazırlandığını hissediyorum" diye konuştu.

Lübnanlı yetkililer ve Hizbullah, başbakanlıktan istifa eden Hariri'nin Suudi Arabistan'da kendi isteği dışında tutulduğunu öne sürüyor.

Reuters'ın Lübnan hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Cumartesi günü Riyad'da Lübnan başbakanlığı görevinden istifa ettiğini açıklayan Saad Hariri Suudi Arabistan'da kendi rızası dışında tutuluyor.

Reuters'a konuşan üst düzey bir hükümet görevlisi Hariri'nin hala Lübnan'ın başbakanı olduğunu söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Hariri'yi özgürlüğünü sınırlayarak Riyad'da tutmak Lübnan'ın egemenliğine saldırıdır. Bizim onurumuz Hariri'nin onurudur. Beyrut'a geri dönmesi için (yabancı) devletlerle birlikte çalışacağız."  Aynı yetkili Lübnan'ın dış ve Arap ülkelerinden Hariri'nin serbest bırakılması için Suudi Arabistan'a baskı yapmalarını istemeyi düşündüğünü söyledi.

Diğer taraftan Saad Hariri'nin bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bulunan Fransa Büyükelçisi ile görüştüğü bildirildi.

Hariri'nin makamından yapılan açıklamada eski Başbakan'ın son iki günde Avrupa Birliği, İngiltere ve ABD diplomatlarıyla da görüşmeler yaptığı belirtildi. Riyad'da bir televizyon açıklamasıyla istifasını duyuran Hariri henüz ülkesine dönmedi.