ABD’nin, İsrail'in uluslararası birçok anlaşmazlığını çözen Uri Savir'i Türkiye için görevlendirdiği ortaya çıktı. 8 maddelik bir yol haritası hazırlayan İsrailli, "Barış çok yakın" dedi...

 

ABD, Türkiye ile İsrail'in arasını düzeltmek için harekete geçti. Birkaç gün önce İsrail'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Başbakan Netanyahu'yu Türkiye konusunda uyarmıştı. Clinton, "Türkiye ile aranızı düzeltmeniz şart. Aksi takdirde her geçen gün sizin aleyhinize olacak. Çünkü bu gerilimde Türkiye kazanacak, İsrail kaybedecek" demişti.

 

ÖZÜR BENZERİ BİLDİRİ!

ABD'nin, 1993 Oslo Anlaşması'nda İsrail'in başmüzakerecisi olarak Filistin tarafını ikna eden Uri Savir'i görevlendirdiği anlaşıldı. Savir, barış konusunda bir plan hazırladı. O plana Ankara'nın olumlu yaklaşmayacağı bilinirken, Uri Savir bir hayli umutlu. İşte 8 maddelik plan:

 

- İsrail, Mavi Marmara olayı için derin üzüntü bildiren bir bildiri yayınlayacak. Hatta bildirinin içinde özüre yakın kelimeler olacak.

 

- İsrail tarafından yayınlanan bir bildiri ile Türkiye'nin Ortadoğu için önemi vurgulanacak.

 

- Türkiye, İsrail'in Ortadoğu'daki güvenlik kaygılarını anlayışla karşılayacak.

 

- Türkiye ve İsrail ekonomik ilişkilerini sürdürecek. Turizm alanında faaliyetler hızlandırılacak.

 

- Türkiye ve İsrail aşamalı olarak askeri ilişkileri eski seviyesine döndürecek. Elbette Türkiye'nin çıkarları da korunacak.

 

- Her iki ülke de Suriye'de yaşanan katliamlardan duyulan kaygıyı ortak açıklamayla dile getirsin.

 

- İsrail ve Filistinliler arasında barış görüşmelerinin yeniden başlaması için Türkiye'yi arabulucu olmak üzere davet edecek. İstanbul'da iki devletli çözüm vizyonu konferansı yapılacak.

 

- Ankara ve Tel Aviv yönetimleri, ABD Başkanı Barack Obama ile bölgede ortak bir stratejik vizyon oluşturulması için bir araya gelecek. Ardından dostluk mesajları verilecek.

 

Takvim