ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Musul operasyonu ve IŞİD’le mücadele konusunda açıklamalarda bulundu.

Carter, "IŞİD karşıtı koalisyonun üyesi herkesle ve Irak'taki diğer taraflarla çalışmaya devam ediyoruz. Bu karmaşık bir durum. Koalisyon içindeki rollerimizden birisi de herkesi IŞİD’e odaklanmış şekilde tutmak." İfadelerini kullandı.

TSK’nın PYD/YPG hedeflerine hava saldırısı düzenlemesinin sorulması üzerine Carter, “IŞİD karşıtı mücadeleyi ve diğer bütün konuları gelecek hafta içinde birkaç kez görüşmeyi beklediğim Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile ele alacağız” dedi.

Güney Kore Savunma Bakanı Han Min-koo ile Pentagon'da yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Carter’in açıklamaları şöyle:

TÜRKİYE’NİN PYD/YPG MEVZİLERİNİ BOMBALAMASI

"Türkiye ile IŞİD karşıtı mücadelede ortaklığımız çok güçlü. Türklerle sınır bölgelerinin güvenliğini sağlamalarına yardım etmek için çok başarılı şekilde çalışıyoruz. IŞİD karşıtı mücadele Türkiye ile birçok şekilde çalışmalarımız sürüyor. Bu konuda güçlü bir ortak. Güçlü bir NATO üyesi olan Türkiye ile IŞİD karşıtı mücadeleyi ve diğer bütün konuları gelecek hafta içinde birkaç kez görüşmeyi beklediğim Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile ele alacağız.

Birlikte yürüttüğümüz IŞİD karşıtı çabalar çok güçlü. Bu haberler hakkında hala bilgileri topluyoruz. Bu yüzden yorum yapamam ya da teyit edemem. Genel olarak ortaklığımız çok güçlü. Ortaya çıkan konuları etraflıca ele alıyoruz. Bunu başarılı şekilde yapıyoruz. Bunun da böyle devam etmesini bekliyorum. Türk muhatabımla görüşme gelecek hafta görüşme amacım da zaten bu."

TÜRKİYE’NİN BAŞİKA ÜSSÜ

"Irak'ta bulunan herkesin faaliyetlerini Irak'ın egemenliğine saygı içinde yürütmesi gerekir. Biz öyle yapıyoruz. Haydar Ebadi hükümetinin onay vermediği hiçbir operasyon yapmıyoruz. Bu bir ilke. Diğer yandan Türkiye IŞİD karşıtı koalisyonun bir üyesi.

Türk ve Iraklı muhataplarımızla bu konuyu konuşacağız. Musul'un kuşatılması için planlanan operasyon da adım adım ilerliyor ve bu da çok cesaret verici. Bunun sonucunda payı olan IŞİD karşıtı koalisyonun üyesi herkesle ve Irak'taki diğer taraflarla çalışmaya devam ediyoruz. Bu karmaşık bir durum. Koalisyon içindeki rollerimizden birisi de herkesi IŞİD’e odaklanmış şekilde tutmak."