Amerikan ordusu, Irak'ın kuzerindeki Irak Şam İslam Devleti IŞİD'i hedef alan yeni hava saldırıları düzenlediğini açıkladı.

Operasyonda, savaş uçaklarının yanısıra insansız hava araçlarının kullanıldığı ve Şengal dağında mahsur kalan Ezidilere saldırı düzenleyen zırhlı araçların hedef alındığı Bildiriliyor.

Reuters haber ajansı ise Irak insan hakları bakanına dayandırdığı haberinde IŞİD'in en az 500 Ezidi'yi öldürdüğünü, aralarında kadınların ve çocukların da olduğu bazılarını canlı olarak gömdüğünü, 300 kadar kadını da esir aldığını yazdı.

Bakan Muhammed Şii El Sudani, canlı gömülmelerin Şengal içinde ve çevresinde oluşturulan toplu mezarlarda olduğunu söyledi.

Bakan El Sudani, ellerinde IŞİD üyelerinin başlarından vurularak öldürülen Ezidi cenazelerinin önünde ellerindeki silahları sallayıp sevinç gösterisinde bulundukları fotoğraflar olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, geçen hafta orduya Irak'ta ilerlemesini durdurmak üzere IŞİD'e saldırı düzenlenmesi emri vermişti.

Mahsur kalan Ezidilere yardım malzemesi ulaştırmak için çabalar da sürüyor.

Fransa hükümetinin yardım çalışmalarına nezaret etmek üzere Irak'a giden Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, krizi görüşmek üzere Bağdat'ta.

Fabius Irak'ın radikal İslamcılarla savaşabilmesi için "geniş bir birlik hükümetine" ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Fabius daha sonra cihad savaşçılarının tehdidi altındaki Erbil'e geçecek.

Öte yandan ABD ordusunun ardından İngiltere de, Irak'ın kuzeyine havadan insani yardım yapmaya başladığını açıkladı.

OBAMA: IŞİD'İN YENİLMESİ ZAMAN ALACAK

ABD Başkanı Barack Obama, Irak'ta ilerleyişini sürdüren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgütün yenilmesinin ve Irak'ın istikrarına kavuşmasının "biraz zaman alacağını" söyledi.

Sorunun çözülmesinin haftalar içinde mümkün olmadığını söyleyen Obama, bir takvim vermedi ancak bu konudaki gelişmelerin Iraklıların biraraya gelerek kapsayıcı bir hükümet oluşturmasına dayandığını söyledi.

Bir basın toplantısı düzenleyen Obama, Irak ordusunu yenilemenin ve desteklemenin aynı zamanda da ülkedeki Sünniler arasında destek oluşturmanın "uzun dönemli bir proje" olduğunu söyledi.

Obama ABD kuvvetlerinin IŞİD'in Şengal dağlarına sığınan Ezidilere saldırmasını da önlediklerini söyledi. (BBC Türkçe)

Obama IŞİD militanlarını "dağa çıkıp oradaki insanları kıyımdan geçirmesine" engel olmak konusunda kendilerine güvendiklerini, ancak bundan sonraki adım olan güvenli bir koridor oluşturarak Ezidileri oradan çıkarmanın "lojistik olarak karmaşık" olduğunu söyledi.

Obama "Bu güvenlik ortamında onları hareket ettirmek basit değil" dedi. Obama, daha önce New York Times'a verdiği bir röportajında IŞİD'in Suriye ve Irak boyunca bir halifelik kurmasına izin vermeyeceklerini söylemişti. başka bir konuşmasında da ihtiyaç sürerse saldırıların devam edeceğini söylemişti.

ABD dağda mahsur kalan Ezidilere havadan iki kez insani yardım attı. İngiltere de yardımla dolu bir uçağı bölgeye gönderdi.

Suriye'de ve Irak'ta birçok noktayı ele geçiren IŞİD, ismini İslam Devleti olarak değiştirmiş ve Irak'ın kuzeyindeki otonom Kürt bölgesinin başkenti olan Erbil yakınlarına kadar gelmişti.

Irak'ın en büyük Hristiyan kenti Karakuş'u da ele geçiren radikal İslamcı örgüt, Mahmur civarında PKK ve Peşmerge kuvvetleri ile savaşıyor.

Örgüt Irak'ın en büyük barajı olan Musul barajını da ele geçirdi. Baraj ülkenin su ve elektrik arzı açısından kritik önemde.