ABD, Iraklı Kürtler’in 25 Eylül’de gerçekleştirmeyi planladığı bağımsızlık referandumuna itirazını yineledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, şimdi yapılacak bir referandumun bölgede istikrarı daha fazla bozabileceğinden endişe ettiklerini söyledi.

Bir gazeteci, Nauert’a, Kürt bölgesel yönetiminden bir heyetin Irak’tan olası bir ayrılmayı müzakere etmek için Pazartesi günü Bağdat’a gittiğini belirterek, Amerika’nın Erbil ve Bağdat arasındaki bu görüşmeleri destekleyip-desteklemediğini sordu.

”Eğer Erbil ve Bağdat karşılıklı oturur ve bir diyaloğa girerse bu elbette güzel olur” diyen Nauert, ancak ABD olarak, bağlayıcılığı olmasa bile bir referandumun düzenlenmesi hakkında çok ciddi endişeler dile getirdiklerini hatırlattı.

Nauert şöyle konuştu:

“Görmeyi arzu ettiğimiz şey, istikrarlı, güvenli ve birleşik bir Irak. Kürtler’in Eylül ayı sonunda düzenlemek istediği referandumdan konuşurken, amacın ne olduğunu biliyoruz, ama gözümüzü hedeften ayırmayalım, gözümüzü IŞİD’den ayırmayalım. IŞİD şu anda Irak’ta çok ciddi bir tehdit ve bu zamanda bir referandumun istikrarı daha fazla bozabileceğinden endişeliyiz.”

Nauert, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Irak’taki Kürt bölgesel yönetiminin lideri Mesut Barzani’yle telefon görüşmesinin içeriğine dair bir soru üzerineyse, bu konuda elinde bir bilginin olmadığı yanıtını verdi.

(Kaynak: Amerika'nın Sesi)