AK Parti Genel Merkezi’ni ziyaret eden ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, gerilim zamanlarında ve daha az gerilim zamanlarında iki ülkenin dost ve müttefik olduğunu belirterek, “ABD’nin Türk demokrasisine olan güvenini yineledik. İfade özgürlüğü ve barışçıl toplanma özgürlüğü açısında güvenimizi yineledik” dedi.

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında saat 11.35’te parti genel merkezinde toplandı. Toplantı devam ederken, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, AK Parti Genel Merkezi’ne geldi.

Ricciardone’nin ziyaretinin Başbakan Erdoğan başta olmak üzere partinin önde gelen isimlerinin parti genel merkezinde bulunduğu sırada gerçekleşmesi dikkat çekti.

Bazı ülkelerdeki silahlı muhalaefeti bile destekleyen ABD'nin milyonlarca kişinin barışçıl demokratik gösterilerle protesto yaptığı ve polis şiddetine maruz kaldığı Türkiye'de hükümete destek vermesi de dikkat çekti.

Görüşme yaklaşık bir saat sürdü.

“TÜRKİYE’NİN GÜCÜNE ÖNEM VERİYORUZ”

Görüşme sonrasında AK Parti Genel Merkezi’nden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ricciardone, “Hükümetin bakanlarıyla yakın ilişkiler içerisindeyim. Yöneticileriyle de yakın ilişkiler içindeyim” derken, muhalefetle de görüşmeler yaptığını anlattı.

ABD’nin Türkiye’nin dostu ve müttefiki olduğunun altını çizen Ricciordione, “Gerilim zamanlarında ve daha az gerilim zamanlarında da dost ve müttefikiyiz. Ortak çıkarlarımıza önem veriyoruz. Türkiye’nin gücüne bir demokrasi olarak, büyüyen dinamik bir ekonomi olarak önem veriyoruz Başbakan Erdoğan ve Başkan Obama bir ay önce gerçekleştirdiği görüşmede iki ülke arasındaki yatırım ve ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi üzerinde duruldu ve bu görüşmeler devam ediyor. G-8 zirvesi iki gün önce başladı, ileri ekonomiler ve ülkeler ve liderler görüşüyorlar, yatırım ve ticaret konusunda görüşüyorlar. Biz de buna çok önem veriyoruz. Partinin üst düzey yetkilileriyle bunları görüşmeye devam edeceğiz” dedi.

Türk demokrasisine olan desteklerini yinelemek istediğinin altını çizen Büyükelçi Ricciardone, şunları kaydetti:

“Şu prensipleri biz de önemsiyoruz; ifade özgürlüğü, barışçıl toplanma özgürlüğü… Hükümetlerimiz arasında bu konularda bir fark yok. Ben inanıyorum ki ilişkilerimiz hala güçlü ve sağlıklı. Bu böyle devam edecek. Biz Türk demokrasisine güveniyoruz. ABD sizin kendi aranızdaki görüşmelere katılmıyor. Türk halkı ve Türk hükümeti arasındaki ilişki devam ediyor. Bu aile içi görüşmenizde biz sizin yanınızda olmaya devam edeceğiz. ABD’nin bu dost ülkesine önem veriyoruz. Hem iş dünyasında, hem turizm alanında ortak çıkarlarımızın olduğu bu ülkeyle ilişkilerimiz devam edecek.”

“ABD’NİN TÜRK DEMOKRASİSİNE OLAN GÜVENİNİ YİNELEDİK”

Gezi Parkı olaylarına ilişkin bir soruya da ABD Büyükelçisi, “Görüşmelerimizi yüksek düzeyde bir prensibe dayalı olarak gerçekleştirdik. ABD’nin Türk demokrasisine olan güvenini yineledik. İfade özgürlüğü ve barışçıl toplanma özgürlüğü açısında güvenimizi yineledik” yanıtını verdi.