ABD'nin Connecticut eyaletinde bir ilkokulu basarak 20 çocuk, 6 eğitim görevlisi ve annesini öldüren 20 yaşındaki Adam Lanza'nın yaşamıyla ilgili detaylar ortaya çıkıyor.

İngiliz Daily Mail gazetesi, 20 yaşındaki Adam Lanza'nın bir çocukluk fotoğrafını yayınladı. İçine kapanık olan 20 yaşındaki gencin otistik olduğu iddia edildi.

Adam Lanza, Sandy Hook İlkokulu'ndaki katliamı gerçekleştirmeden önce anaokulu öğretmeni olan annesini öldürdü. Yerel saatle 09.30'da iki silahla ilkokula gelen Lanza, önüne gelen herkese ateş etti. Saldırgan, yaşları 5 ile 10 arasında değişen 20 çocuğu ve 6 eğitim görevlisini katletti.

İKİ YARI OTOMATİK SİLAHLA KATLİAM

Yarı otomatik Glock ve Sig Sauer silahlarıyla ilkokul ikinci sınıf öğrencilerinin üzerine ateş eden saldırgan, daha sonra intihar etti.

Polis saldırı sonrasında yaptığı incelemede Adam Lanza'nın aracında da bir tüfek buldu. Katliamı niçin gerçekleştirdiği henüz açıklanmayan saldırganın anne ve babasının ayrı yaşadığı, saldırıda üzerinde büyük kardeşinin kimliğinin çıktığı belirtildi.

SALDIRGANIN KARDEŞİ SORGULANIYOR

ABD polisi saldırganın kardeşi Ryan Lanza'yı gözaltına alarak, sorgulamaya başladı.

Gece geç saatlere kadar süren çalışmaların sabah saatlerinde tamamlanmasının beklendiği cesetlerin de halen okulda olduğu açıklandı.

POLİS BASIN TOPLANTISI YAPACAK

Connecticut polisinin New York saati ile sabah 08.00'de basın toplantısı düzenleyerek elde edilen bilgileri kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.

KASABADA SUÇ ORANI DÜŞÜK

Saldırının gerçekleştirildiği okulun bulunduğu Newtown kasabasında yaklaşık 27 bin kişi yaşıyor. New York'tan yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunan kasabada genel olarak orta ve üst gelir grubundan aileler yaşıyor.

Connecticut eyaleti sınırları içinde yer alan bölgenin ABD'nin en güvenli bölgeleri arasında gösterildiği ve suç oranlarının düşük olduğu belirtildi.

ADAM LANZA

ABD ’nin en zengin eyaletlerinden biri olan Connecticut’ta büyüyen 20 yaşındaki Adam Lanza, saldırıdan önce IBM, Pepsi gibi şirketlerde çalışan üst düzey yöneticilerin oturduğu zengin bir mahallede, 54 yaşındaki annesi Nancy Lanza ile birlikte yaşıyordu.

Baba Peter Lanza, anneden ayrı. 52 yaşındaki Peter Lanza, vergi uzmanı eski bir akademisyen. Şimdi General Electric’te başkan yardımcılığı yapan üst düzey bir yönetici. Dört yıl önce boşanmışlar.

Kendisi ise Newtown Lisesi’nden onur derecesiyle mezun olmuş... Mahallede kimsenin şikâyetçi olmadığı, genelde hep mesafeli, sıradan bir genç. Facebook hesabı yok.

Tek bilinen, gelir durumu oldukça iyi olan anne Nancy Lanza’nın dört yatak odalı, havuzlu müstakil evlerinde zaman zaman arkadaşlarıyla şans oyunları oynadığı ve onun da annesine katıldığı.

NEDEN?

Katliamın neden gerçekleştirildiğine ilişkin hiçbir mantıklı açıklama yok. Bulunabilen tek ilişki ise anne Nancy’nin bir süre öncesine kadar Sandy Hook’ta öğretmenlik yapması. Adam’ın da onu tanıyan okul yöneticileri tarafından o sayede binaya alınması. Ama Adam’ın evde annesini öldürdükten sonra okulda konuştuğu herkesi katledip sonra da intihar etmesinden, dolayısıyla ortada bir tanık bırakmamasından dolayı, genç adamın okulda ne aradığı da asla tam olarak bilinmeyecek.

Ağabey Ryan Lanza olaydan sonra sorguya alındı ve bütün bilgisayarları, telefonları didik didik arandı. Ve iddiaya göre sorgusunda polise kardeşinin bazı kişilik bozuklukları olabileceğini söyledi. Bazı komşular ise Adam’ın sosyal ilişki kurma zorluğu içeren Asperger sendromu olduğunu söyledi. Şimdiye kadar bunların da bir kanıtı ortaya çıkmış değil. Ama her şey o kadar kopuk ki, Amerikan basınında bütün hikâye yine ister istemez bir akıl hastasının katliamına dönüştü.

LANZA’YI NASIL HATIRLIYORSUNUZ?

Katliamın gerçekleştiği 28 bin nüfuslu Newtown’da ise insanlar bir araya gelip dua ediyor, yas tutuyor. Ve gazeteciler sordukça, geriye dönüp olayın faili Adam’ı düşünerek katliama giden bir ipucu bulmaya çalışıyorlar: “Çok kabaydı”, “Her zaman ürkütücü bir hali vardı”, “Beyzbol takımındayken düştüğü zaman acı hissetmezdi”, “Okula sırt çantasıyla değil siyah bir Bond çantayla gelirdi”…