Amerika Birleşik Devletleri (ABD)‘nin Oklohama eyaletinde dün yaşanan korkunç idam olayı halen gündemdeki yerini koruyor. Bir idam mahkumunun infazı sırasında Midazolam adlı uyuşturucu madde kullanılması sonrası mahkumun acılar içinde kalbinin durması, tüm dünyada şok etkisi yaratmıştı.

ABD’deki idamlarda yeni yeni kullanılan Midazolam aslında hastaları uyutmak ve kimi ülkelerde de uyku hapı olarak kullanılıyor.

Oklohama’da 19 yaşındaki bir kızı öldürmekten mahkum olan 38 yaşındaki Clayton Lockett’in idam cezası tam bir işkenceye dönüşmüştü. Lockett, kanına verilen sakinleştirici ardından zehir karışımı ile infaz edilecekti. Kanına verilen zehirin hemen ardından nefesi hızlanan ve dişlerini sıkmaya başlayan mahkum Lockett, olay anında başını yattığı yerden kaldırarak konuşmaya çalışmıştı.

Mahkum Lockett’in infazı, üçlü bir zehir birleşiminin kanına enjeksiyon yoluyla verilmesi şekilde gerçekleşecekti. Ancak damarının işlevini yerine getirememesi nedeni ile Lockett istenmeyen bir şekilde hayatını kaybetmiş oldu. Kullanılan zehir karışımı ise Oklohama’da daha önce kullanılmamıştı.

Clayton Lockett’in infazı sırasında izleme galerisinde bulunanların olayı görmemeleri için infaz odasının perdeleri kapatılırken, hapishane yetkilisi infazın durdurulması emrini vermiş, ancak Lockett, infaz sehpasında kalp krizinden hayatını kaybetmişti.

İLK KEZ EKİM AYINDA KULLANILDI

Clayton Lockett’e uygulanan idam ve ortaya çıkardığı korkunç durumun nedeni ise, idam şırıngasında kullanılan üç farklı maddeden kaynaklanıyor: Midazolam adı verilen ve genelde bazı ameliyatlar öncesinde kullanılan uyuşturucu madde iken, Vecuronium felç eden diğer bir ilaç. Kaliumchlorid adı verilen üçüncü madde ise kalbi durdurma işlevi görüyor. Her üç madde ilk kez geçtiğimiz Ekim ayında Florida eyaletindeki bir idamda denenmişti.

Midazolam adlı uyuşturucu ilaç ABD’deki idamlarda yeni yeni kullanılıyor. Daha çok ameliyat öncesi anestezilerde kullanılan bu kimyasal madde ‘Dormicum’ adıyla da uyku hapı olarak piyasada bulunuyor. Midazolam’ın etkileri arasında bireyi gevşetmesi, krampları önlemesi, dikkati önlemesi ve nihayet bireydeki korkuyu yenmeye yardımcı olması bulunuyor. Kimi durumlarda ise, yoğun bakım ünitelerinde narkoz olarak kullanılabiliyor.

VÜCUDA DENGELİ DAĞILMAYINCA ETKİSİ KATLANIYOR

Clayton Lockett’in idamında kullanılan Midazolam’ın normal şartlarda idam mahkumunun bilincini yitirmesine yol açması gerekiyordu. Ancak şırıngalanan damarın işlevini yerine getirmemesi nedeniyle Midazolam Lockett’in vücudunda dengeli dağılmadı ve ilacın etkisi daha ağır oldu. Midazolam’ın verilmesinden 10 dakika sonra Clayton Lockett’in bilincini kaybettiği bildirilmiş, ancak 3 dakika aradan sonra bilinci yerine gelmişti.

Midazolam’ın uygulandığı Ohio’daki bir başka infaz esnasında da aynı trajedi yaşanmıştı. 53 yaşındaki Dennis McGuire’nin idamı sırasında Midazolam verilmiş ve mahkumun ölümü tam 24 dakika sürmüştü. İdamı izleyen McGuire’nin ailesi, mahkumun uzun dakikalar boyunca hava almaya çalıştığını ve çırpındığını söylemişlerdi.

DİĞER MADDELER DE TIBBİ TEDAVİLERDE KULLANILIYOR

Clayton Lockett’in idamında kullanılan bir diğer madde olan Vecuroniumbromid ise, kasları gevşetme etkisi nedeniyle ameliyat esnasında hastaların bedenlerini hareketsiz tutmak amacıyla kullanılıyor. Bu maddenin aşırı dozda verilmesi durumunda ise, bireyin nefes hareketleri felce uğruyor ve normal olarak nefes alabilene kadar suni teneffüs uygulanması gerekiyor.

Kaliumchlorid adlı üçüncü madde de, vücuda verildikten sonra kanda kalyum oranının yükselmesine, sonrasında ise kalp krizine ve ya kalbin durmasına yol açıyor. Bu madde de, ameliyatlarda hastaların kalbinin bir makineye bağlanana kadar geçici olarak durdurulması için kullanılıyor. Kalbin durmasına yol açan bu ilacın oldukça acı verdiği biliniyor ve kişinin o esnada baygın olması gerekiyor.

ABD’deki idamlarda Midazolam adlı uyuşturucu ilacın kullanılması fikri geçtiğimiz yıldan itibaren birçok tıp uzmanı tarafından sert bir dille eleştirilmişti. Bazı tıp otoriteleri, normal şartlarda hastaların tedavisinde kullanılan Midazolam’ın insan öldürmek için kullanılmasının doğru olmadığını duyurmuşlardı. (ANF)