ABD Başkanı Barack Obama silah yasasının sertleştirilmesi için öngörülen yasal önlemleri açıklamaya hazırlanırken, Kentucky eyaletindeki bir okulda patlayan silahlar iki kişinin ölümüne neden oldu.

ABD'nin Kentucky eyaletindeki bir okulda açılan ateş sonucu iki kişinin öldüğü, iki gencin de ağır yaralandığı bildirildi. “Lexington Herald Leader” gazetesinde yer alan habere göre, olay Hazard kentindeki bir okulun otoparkında meydana geldi. Faillerin polise teslim olduğu belirtilirken, olayın nedeninin henüz belirlenmediği ifade ediliyor.

OBAMA ÜÇ MADDELİK PLAN AÇIKLAYACAK

ABD sık sık bu tür silahlı saldırılara sahne olurken, Washington da silah yasasının sertleştirilmesi yönünde adımlar atmaya hazırlanıyor. Silahlı saldırıların önüne geçmek için hazırlanan yeni yasal düzenlemelerin ABD Başkanı Barack Obama tarafından bugün kamuoyuna sunulması bekleniyor.

Üç maddelik bir plandan oluştuğu belirtilen paketin şiddet olaylarının önüne geçmesi, nedenlerinin ortaya çıkarılması ve psikolojik hastalıkların daha iyi tedavi edilmesi öngörülüyor. Öneriler, Newtown kentindeki okul saldırısının ardından ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın başkanlığında oluşturulan çalışma grubu tarafından hazırlandı.

NEW YORK SİLAH YASASINI SERTLEŞTİRDİ

New York eyaletinde ise ilk adım atıldı. New York Senatosu ve Temsilciler Meclisi’nde silah yasasının sertleştirilmesine ilişkin düzenlemeler kabul edildi. New York Valisi Andrew Cuomo tarafından da imzalanan yasa, silah satın almak isteyenlere sıkı kurallar getiriyor.

Buna göre, New Yorklular artık internet üzerinden tüfek satın alamayacak ve şarjörlere on yerine en fazla yedi mermi yerleştirilebilecek. Dikkat çekici çoklukta mermi kullanıldığında hızlı uyarı sistemi devreye girecek.

Ayrıca psikolog ve doktorlar da artık hastalarının tehdit oluşturabileceğini düşündüklerinde yetkilileri bilgilendirmek zorunda.

SİLAH LOBİSİ KIZGIN

ABD'deki silah lobisi ise New York'ta alınan önlemlere tepkili. Ulusal Ateşli Silahlar Birliği yaptığı açıklamada, birliğin ve birliğin New Yorklu üyelerinin alınan sert önlemlere öfkeli olduğunu belirtti.

Yasal düzenlemelerin işe yaramayacağı ifade edilen açıklamada, “Silah denetim yasasıyla geçmişte başarılı olunamamıştı. Yasanın güvenlik ve suçla ilgili sorunlara bir etkisi yok” denildi.

© Deutsche Welle Türkçe