ABD’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde George Floyd’u gözaltına alırken boğarak öldüren polis memuru Derek Chauvin’e yönelik suçlamanın derecesinin artırılacağı ve Chauvin’in üçüncü derece yerine ikinci derece cinayetten yargılanacağı bildirildi.

Star Tribune gazetesinin haberine göre, Minnesota eyaleti Başsavcısı Keith Ellison, Chauvin’in üçüncü derece yerine ikinci derece cinayetten yargılanmasına karar verdi. Olay yerindeki diğer üç polisin de cinayete yardım ve yataklıktan yargılanacağını belirtildi. Chauvin’in daha önce üçüncü derecede cinayet ve taksirle adam öldürmeden yargılanacağı açıklanmıştı. Derek Chauvin, 8 Haziran’da mahkemeye çıkacak.

ABD’LİLERİN ÇOĞUNLUĞU PROTESTOLARI DESTEKLİYOR 

Bu arada ABD’de çoğunluğun George Floyd’un polis şiddetiyle ölmesine karşı düzenlenen protestoları desteklediği ve Başkan Donald Trump’ın protestolara karşı tavrını ise onaylamadığı ortaya çıktı.

Reuters’ın Ipsos ile iş birliğiyle yaptığı ankette, kamuoyunun Minnesota’da Floyd’un öldürülmesi sonrası ülke geneline yayılan protestolar ve Trump’ın tutumuna karşı düşünceleri incelendi.

ABD’de pazartesi ve salı günü 1004 kişiyle yapılan ankete göre, Amerikalıların yüzde 64’ü “protestoculara sempati beslediklerini” dile getirirken, yüzde 27’si protestoları desteklemediğini, yüzde 9’u da bu konuda “kararsız” olduğunu belirtti.

Ayrıca Amerikan halkının yüzde 55’i Trump’ın protestolara karşı tutumuna karşı olduğunu bildirirken, yüzde 33’ü de Donald Trump’ın tutumunu beğendiğini kaydetti. Yüzde 12’lik kesim ise “kararsız” olarak görüş bildirdi.

DAKİKALARCA ‘NEFES ALAMIYORUM’ DİYE YALVARMIŞTI 

46 yaşındaki George Floyd, geçen pazartesi günü dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis’te polisler tarafından gözaltına alınırken, Derek Chauvin’in uzun süre ensesine diziyle basması nedeniyle dakikalarca “Nefes alamıyorum” diye yalvarmıştı. Floyd’un, olay yerine gelen acil sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede vefat ettiği belirtilirken, olayla ilgili görüntüler sosyal medyada büyük tepki toplamıştı. Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve protestolar, olayların başladığı Minneapolis’ten ülke genelinde pek çok kentte sıçramıştı.

Ülke genelindeki protestolar nedeniyle birçok şehirde “sokağa çıkma yasağı” ilan edilmiş, Ulusal Muhafızlar görevlendirilmişti. Trump da pazartesi günü yaptığı açıklamada, Washington DC’deki olaylara müdahale için binlerce ağır silahlı askeri görevlendirdiğini duyurmuştu