ABD'nin Missouri eyaletindeki Ferguson kasabasında 18 yaşındaki silahsız siyah gencin ailesi, oğullarını öldüren polisin yargılanmaması kararının kendilerini "ezdiğini" söyledi.

Brown'un babası oğullarının karakterinin "çarmıha gerildiğini" söyledi.

Annesi ise oğullarını vuran polisin "saygısızca" davrandığını ifade etti.

ABD'de mahkeme jürisinin Wilson'un yargılanmaması yönünde karar almasının ardından Ferguson'da başlayan gösteriler ise 13 kente yayıldı.

Yetkililer gösterilerin önlenmesi için Missouri'de ek güvenlik gücü konuşlandırdı. Missouri Valisi Jay Nixon da, ulusal güvenlik muhafızı olarak adlandırılan 2200 askerin daha kente gönderilmesine karar verdi.

Ferguson'da dükkanlar yağmalandı, yüzlerce araç ve bina ateşe verildi, çıkan olaylarda ise 44 kişi gözaltına alındı.

POLİSİN AÇIKLAMASINA TEPKİ

Micheal Brown'u öldüren beyaz polis memurunun "Vicdanım rahat" sözlerine, gencin ailesinden tepki geldi.

Olayla ilgili yargılanmasına gerek görülmeyen polis memuru Darren Wilson, "Brown'u öldürmese, kendisinin öldürüleceğinden korktuğunu ve beyaz biri olsaydı yine aynı müdahalede bulunacağını" söylemişti.

Amerikan NBC ve CBS televizyon kanallarına konuşan Brown'un ailesi ise polis memurunun bu ifadeleri için "Saygısızca yaramıza tuz basıyor" dedi.

Michael Brown'un annesi Lesley McSpadden polis memurunun sözlerine ilişkin, "Tek bir kelimesine bile inanmıyorum. Oğlumu çok iyi tanıyorum…Hiçbir zaman böyle bir şey yapmaz. Hiç kimseyi kendisine karşı kışkırtmaz ve hiç kimseye bir şey yapmaz. Oğlumuzun şiddet geçmişi yok" diye konuştu.

Michael Bwown'un babası da, Wilson'un sözlerini "delilik" olarak nitelendirdi.

‘BEYAZ DA OLSA FARK ETMEZDİ’

Darren Wilson olayla ilgili olarak ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, "Kalbinize ve aklınıza dönüp baktığınızda, Michael Brown beyaz olsaydı, tüm olay yine aynı şekilde gelişirdi diyebiliyor musunuz?" sorusuna "Evet" yanıtını vermişti. Polis memuru, "Hiçbir şüphe yok mu?" diye soran muhabire, "Yok" demişti.

Wilson, Brown'la yaşanan olayda kendisini güreşçi Hulk Hogan'ı durdurmaya çalışan beş yaşında bir çocuk gibi hissettiğini söyleyerek "Çok büyük, çok güçlü bir adamdı" demiş; "Siz de iri yarısınız" diyen muhabire yanıtı, "Evet ortalamanın üstündeyim" olmuştu.

Polis memuru, ilk yumruğu Brown'un attığını, 10 saniye kadar süren bir itiş kakış yaşandığını, kendisinin ise polis aracının içinde sıkışmış vaziyette olduğunu ve dışarı çıkmaya çalıştığını söylemişti.

Wilson, meslek hayatında ilk kez bu olayda silah kullandığını da açıklamıştı. (BBC Türkçe)