Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim bir basın toplantısı düzenleyerek kimyasal silah kullandıkları iddialarına yanıt verdi. Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığı iddiasını kesin bir dille reddeden Muallim, “Dünyada hiçbir ülke kendi insanına karşı kimyasal silah kullanmaz” dedi.

Muallim düzenlediği basın toplantısında BM heyetine tüm kolaylığı sağlayacağı sözü verdiklerini belirterek, “Biz araştırma komisyonuna bütün kolaylıkları sağlıyoruz. Biz BM heyetinin işlerini engellemiyoruz” diye konuştu.

BM heyetine muhaliflerin elindeki bölgeden ateş açıldığını söyleyen Muallim, kimyasal bombaların etkilerinin temizlendiği iddiasıyla ilgili olarak, “Kimyasal bombaların etkilerini Suriye temizleyemez çünkü o bölgeler muhalif güçlerin elindedir” dedi.

Kimyasal silah iddiasını boş bir iddia olarak değerlendiren Muallim şunları söyledi:

“Suriye’nin kimyasal silah kullandığı iddiasını reddediyorum. Dünyada hiçbir ülke kendi insanına karşı kimyasal silah kullanmaz. Eğer kanıtınız varsa ortaya koyun. Kanıtı yoktur ve kimyasal silah iddiası boş bir iddiadır. Delilsizdiler. Kimyasal silah kullanmadık. Bu savaş gerekçesi değil. Suriye’ye karşı yapılanlar İsrail’in çıkarı içindir”

Öte yandan Muallim, 'Türkiye'nin Suriye'ye yapılacak olan operasyona katılacağı iddiasına cevap vermiyorum. Bu cevabı Türk halkı verecektir' diye konuştu.

SURİYE KANIT İDDİA EDENLERE MEYDAN OKUYOR

Velid Muallim; Suriye'de kimyasal silahların kullanılmış olma ihtimalini soruşturan Birleşmiş Milletler (BM) müfettişler ekibinin çalışmalarına ilişkin basın konferansı düzenliyor.

Muallim basın konferansının açılışında; yaklaşık 2.5 yıl süreli bir kesintiden sonra geçen Perşembe günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin kendisini telefonla aradığına işaret ederek, telefon görüşmesinin dostane bir havada geçtiğini ifade etti.

Muallim; Kerry’nin bu süreç içinde ‘Suriye'de kimyasal silah kullanımının dünya kamuoyunun gündemini işgal ettiğini’ söylediğini ifade ederken, BM müfettişlerinin kimyasal silahların kullanılıp kullanılmadığından emin olmak için bazı bölgelere girmeleri gerektiğini dile getirdiğini ekledi.

Kendisini Suriye'nin gerçeklerin ortaya çıkmasında çıkarı olduğunu ve dolayısıyla gerekli işbirliğine hazır olduğunu ifade ettiğini kaydeden Muallim, telefon görüşmesinin dostane bir şekilde sona erdiğini ekledi.

Son günlerde Ürdün’de yapılan toplantılara dikkat çeken Muallim; Ürdün’ün devlet olarak Suriye'ye yönelik tırmandırmalarının tehlikeli olduğunu söyledi. Fakat son olarak Ürdün’den gelen resmi bir açıklamada ‘Ürdün’ün Suriye'ye herhangi bir saldırıya iştirak etmeyeceğini, toprakları yada hava sahasının kullanılmasına izin vermeyeceğini’ okuduğunu ifade eden Muallim; her şeye rağmen Suriye'nin 2.5 yıllık bir süre içinde Ürdün’den gelen felaketlerden büyük acılar yaşadığını söyledi.

Tüm bu felaketlere rağmen Suriye'nin şu ana dek Ürdün’e karşı hiçbir olumsuz harekette bulunmadığına dikkat çeken Muallim; Suriye'nin her daim Ürdün halkının çıkarlarını dikkate aldığını ifade ederek, bunları Ürdün kamuoyunun dikkatine sunmak istediğini ekledi.