Cenevre’deki görüşmelerin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD’li mevkidaşı John Kerry, Suriye’de pazartesi gününden itibaren uygulanması planlanan ateşkes planını açıkladı.

Ateşkesin 7 gün kesintisiz devam etmesi durumunda Rusya ve ABD, IŞİD ile El Nusra’ya karşı birlikte mücadele edecek. 12 saat süren görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında Suriye’de şiddeti azaltacak adımlarda Rusya ile anlaştıklarını açıklayan Kerry, “Suriye’de ülke genelinde ateşkes, 12 Eylül’de Kurban Bayramı ile başlayacak. Eğer anlaşma uygulanırsa çatışmaların sonlandırılması için dönüm noktası olabilir” dedi.

Suriye ordusunun muhalefetin olduğu bölgede hava operasyonları düzenlemeyeceğini ifade eden Kerry, muhalif grupların da El Nusra ve IŞİD’den kendilerini soyutlaması gerektiğini söyledi.

Rus bakan Lavrov ise “Bu planla ilgili Suriye hükümeti bilgilendirildi, onlar ateşkesin maddelerine uymaya hazır” dedi. Anlaşmaya göre ayrıca Halep’te yardımların ulaştırılması için tarafların tamamının Kastillo Yolu’ndan çekilmesi planlanıyor.

LAVROV: GÖRÜŞMELERİ BOZMAK İSTEYENLER VAR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bugünkü görüşmeleri bozmak isteyenlerin olduğunu belirterek, “Şimdi bir güvensizlik var, anlaşmamızı bozmak isteyenler var. Son örnek, bunu John ile de konuştuk, devlet başkanlarının Çin’deki görüşmesi arifesinde tamamen küstahça yapılan yaptırım ilanı ve görüşme sonrası ek yaptırımlar” dedi.

'İYİ HABER ALABİLİRİZ' DEMİŞTİ 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün akşam Suriye’de ateşkesin sağlanmasına yönelik çalışmalara ilişkin, “Yakından takip ediyoruz, belki bu gece (dün) yarısından önce iyi haberi alırız, umut ederiz ki iyi haber gelsin” açıklaması yapmıştı.