Haaretz gazetesine göre, İsrail askeri istihbarat başkanı Tümgeneral Aviv Kochavi, iki hafta önce Amerika'ya gizli bir ziyaret gerçekleştirdi.

 

Gazete, Kochavi’nin Beyaz Saray, Savunma Bakanlığı ve CIA genel merkezinde üst düzey yetkililerle gizli temaslar gerçekleştirdiğini yazdı.

 

GÜNDEMİNDE SURİYE VARDI

New York'ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki bazı ülkelerin temsilcileriyle görüşen İsrailli yetkilinin, başlıca gündem maddesi Suriye kriziydi.

 

ABD'li diplomatik kaynaklar, bu temasların İsrail istihbarat birimlerinin Suriye politikasının değiştiğini ortaya çıkardığını belirtti. Şimdiye kadar Esad yönetiminin kalmasının çıkarına olduğunu düşünen İsrail'in, artık Beşşar Esad'ın gitmesinin daha yararlı olacağına inandığı belirtildi.

 

'ABD'NİN SURİYE STRATEJİSİ DEĞİŞTİ'

İsrail'e göre tek sorun Esad'ın gitmesinin ne kadar zaman alacağı. İsrail'in yanısıra Obama yönetimi de Suriye politikasında farklı bir strateji benimsedi.

 

Washington Post gazetesi, Şam rejimine karşı savaşan Suriyeli muhaliflerin, ABD’nin koordinasyonunda, Körfez ülkelerinin sağladığı maddi yardımlarla son haftalarda daha fazla sayıda ve güçlü silahlar edinmeye başladıklarını yazdı.

 

Suriyeli muhaliflere giden silahların Şam, İdlib ve Lübnan sınırı yakınındaki Zabadani'de depolandığı belirtiliyor. Körfez ülkelerinin ise, ABD koordinasyonunda muhaliflere silah sağladığı savunuldu. Washington Post, bölgede tırmanan krizin Türkiye'yi endişlendirdiği, Ankara'nın en büyük kaygısınınsa ABD’nin izleyeceği politika olduğunu kaydetti.

 

MÜSLÜMAN ASKER ENDİŞESİ

Kochavi'nin, Lübnan'da Hizbullah'ın artan gücüne karşı Birleşmiş Milletler yetkililerini uyardığı da belirtildi.

 

İsrail'in, Lübnan'da görev yapan BM Barış Gücü'ndeki (UNIFIL) askerlerin çoğunluğunu Müslüman askerlerin oluşmasından rahatsız olduğunu gizli görüşmelerde ilettiği ifade edildi.

 

Ekonomik kriz nedeniyle Fransa, İspanya ve İtalya gibi ülkelerden gelen askerlerin sayısının azalmasıyla, Endonezya gibi Müslüman ülkelerden gelen askerler BM Barış Gücü’ne alınmıştı. (NTVMSNBC)