İngiltere'nin Salisbury bölgesinde eski bir Rus ajanının zehirlenmesi olayından sonra ABD ve Avrupa ülkeleri Rusya'ya karşı toplu sınır dışı kararı aldı.

ABD Başkanı Trump 60 Rus diplomatı sınır dışı etme ve Rusya'nın Seattle konsolosluğunu kapatma kararı alırken, Ukrayna 13, Litvanya 3, Çek Cumhuriyeti 3 Fransa 4, Almanya 4, Polonya ve Letonya 1'er Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada "Salisbury’deki kimyasal saldırıya ilişkin İngiltere ve transatlantik müttefiklerimizle dayanışma doğrultusunda 13 Rus diplomatı sınırdışı etme kararı aldık. Ayrıca bilindiği gibi Rusya ile diplomatik ilişkilerimiz askıya alınmış halde" ifadeleri kullanıldı.

Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Chaputowicz de "Polonya, 4 Rus diplomatın istenmeyen kişi ilan edilmesine karar vermiştir. Bu adımı İngiltere ile olan dayanışmamızı göstermek adına aldık" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da 4 Rus diplomatı sınırdışı etme kararı alındığı ifade edildi. Mesajda Rusya’nın olaya dair soruşturmayı desteklemek adına bir çaba göstermediği ve kararın 'hafif' olduğu ifade edildi.

Amerika ve Avrupa ülkeleri İngiltere ile dayanışma adına çok sayıda Rus diplomatı istenmeyen adam ilan etti. Rus diplomatların 1 Nisan'a kadar bulundukları ülkeleri terk etmeleri gerekiyor.