Rusya Savunma Bakanlığı’nın, Suriye’de IŞİD’in kontrolünde olan bölgelerden çıkarılan petrolün tankerlerle Türkiye’ye taşındığı iddiası ve iddiaya yönelik belgeler yayınlamasının ardından ABD’den açıklama geldi.

ABD, Türkiye’nin IŞİD’den petrol aldığına dair elinde bir kanıt olmadığını ve Rusya’nın Türkiye’ye yönelik suçlamasını reddettiğini bildirdi.

Sputnik’in haberine göre; RİA Novosti haber ajansına açıklamalarda bulunan ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi Elissa Smith, ”Türkiye hükümetinin IŞİD’le petrol kaçakçılığıyla ilgili bir anlaşması olduğu yönündeki iddiaları reddediyoruz” dedi.

”Türkiye Suriye sınırında güvenliği artırmak için uluslararası partnerleriyle birlikte gerekli adımları atıyor” ifadelerini kullanan Smith, ”Buradaki amacımız IŞİD’in yasadışı petrol ticaretini önlemek” diye konuştu.

 ‘DESTEKLEYECEK KANIT YOK’

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı da Türkiye hükümetinin IŞİD’le petrol kaçakçılığı konusunda işbirliği yaptığı iddialarını reddettiklerini, böyle bir suçlamayı destekleyecek hiçbir kanıt görmediklerini kaydetti.

RUSYA’NIN İDDİALARI

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından düzenlenen basın açıklamasında, “Türkiye’nin IŞİD’den petrol aldığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ailesinin de bu işin içinde olduğu” iddia edildi.

Rusya, IŞİD petrolünü Türkiye’ye taşıyan tankerlere ait olduğunu öne sürdüğü uydu görüntülerine işaret ederek, petrol ticaretinin üç ana hat üzerinden ilerlediğini öne sürdü.

Buna göre, petrolün şu hatlar üzerinden Türkiye’ye sevk edildiği iddia edildi;

Birinci hat: Deyr ez Zor ve Rakka’dan İskenderun’a;

İkinci hat: Deyr ez Zor’dan Batman’a;

Üçüncü hat: Telafer üzerinden Cizre’ye.

ERDOĞAN’DAN YANIT

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Rusya’nın iddialarına, “Türkiye, bir terör örgütünden petrol alacak kadar ahlaki değerlerini kaybetmemiştir,” diyerek yanıt verdi.