ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, Türkiye’nin YPG mevzilerini vurmasına ilişkin“Biz Türkiye’nin top atışlarını durdurduğunu görmek istediğimiz konusunda çok netiz” ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Toner, Suriye’de ateşkesin başlaması için 27 Şubat tarihinin belirlenmesinin ardından Türkiye’nin Suriye’deki YPG hedeflerine yönelik topçu atışlarının da girip girmediği sorusuna şu yanıtı verdi:

“Biz PKK ve PYD arasında bir bağ görmüyoruz. Ancak Türkiye’nin PKK ve terörizm konusundaki kaygılarını anlıyoruz. Kendini savunma hakkı var. Ancak biz sınır ötesi topçu atışlarını durdurmasını istedik. YPG’den de Halep civarında sahada gerginliği artıcı eylemlere son vermesini istedik. Sahadaki gerginliğin azaltılmasında yapıcı değil.”

Toner, mutabakat kapsamında uygulanacak ateşkese uymanın Suriye’de rejimin ve Birleşmiş Milletler (BM) terör listesinde yer almayan grupların kendi tercihini olduğunu söylerken, Türkiye’ye ilişkin ise “Biz Türkiye’nin top atışlarını durdurduğunu görmek istediğimiz konusunda çok netiz” dedi.