ABD Dışişleri Sözcüsü Mark Toner'a, ABD'nin Enerji Bakanlığı'na siber saldırı düzenlediği ve IŞİD'le etkin mücadele etmediği tezleri soruldu. Toner, "Türkiye'nin baskı altında olduğunu anlıyoruz ama bu açıklamalar saçma" dedi. 

AKPiktidarı Türkiye’de yaşanan birçok sorundan ABD’yi sorumlu tutarken, Amerikan Dışişleri Sözcüsü Mark Toner “Bu açıklamalar gülünç” dedi. Toner, Türkiye’nin terör saldırıları ve coğrafi konumu nedeniyle baskı altında olduğunu anladıklarını vurgulasa da, bazı suçlamaları ‘saçma’ bulduklarını söyledi.

Toner’a günlük basın toplantısında, son haftalarda Türkiye’nin ABD’yi Suriye’deki operasyonlarda yeterli destek vermemekle suçlaması, İncirlik’teki Amerikan varlığının sorgulanması, ABD’nin Suriyeli Kürtlere desteğinin eleştirilmesi, Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın bakanlığının ABD kaynaklı bir siber saldırıya uğradığı açıklaması soruldu. Toner yanıtına, ‘Türkiye’nin önemli bir ortak ve NATO müttefiki olduğu’ vurgusuyla başladı; Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle altında bulunduğu baskıyı hatırlattı. Ancak Amerikalı sözcü şöyle devam etti:

“Dolayısıyla, Türkiye’nin içinde bulunduğu baskıyı anlıyor ve buna hassasiyet gösteriyoruz. Bununla birlikte, son haftalarda Türkiye’deki çeşitli makamlardan gelen, bazılarını sizin de belirttiğiniz bazı söylemler bizi alarma geçiriyor. Örneğin, son bir buçuk yıl boyunca IŞİD’in Suriye ve Irak’taki etkisini gerçekten azaltmada elde ettiğimiz başarılar göz önüne alındığında, ABD’nin IŞİD’e karşı aktif olarak karşı koymadığı fikri saçma. Diğer suçlamalara değinmeyeceğim bile ama Türkiye’de yaşanan olaylar ve terör saldırılarıyla ABD’nin ilgisi olduğuna dair haddini aşan çok fazla gülünç açıklama var. Bunlar yalnızca gerçekdışı değil, aynı zamanda ilişkimize zarar veren söylemler.”