ABD, Türkiye’nin Suriye’de bir tampon bölge ya da güvenli bölge oluşturmayı düşündüğü haberlerine dair “Şu anda ABD ordusu ya da koalisyon perspektifinden buna gerek yok’ dedi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye’de bir tampon bölge ya da güvenli bölge oluşturmayı düşündüğü haberlerine dair değerlendirmelerde bulundu.

Kirby, gazetelerde çıkan Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahalede bulunacağı yönündeki haberlere ilişkin yaptığı “Türkiye ve Türk liderlerin uçuşa yasak bölge de içerecek veya içermeyecek bir tampon bölgeye olan ilgileri aylardır net biçimde ortaya koydukları bir şey. Niyetleri ya da planları konusunda da sizi onlarla konuşmaya yönlendiririm. Bunun için hazırlanan hiçbir plandan haberdar değiliz” dedi.

Kirby, konunun geçen hafta Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon konuşmasında gündeme gelip gelmediği konusunda “Birçok konuda konuştular. Türkiye’nin bu konuya ilgisi yeni değil. Ve konuşmalarda her zaman gündeme gelen bir şey” dedi.

Dışişleri Sözcüsü, Suriye’de bir tampon bölge için ABD’nin pozisyonuna ilişkin ise “Pentagon adına konuşmuyorum ama bunu net biçimde söylediler. Şu anda ABD ordusu ya da koalisyon perspektifinden buna gerek yok ve böyle bir şeyin uygulanmaya çalışılmasında zorluklar var” diye konuştu.

Kirby, ancak Türkiye’nin bu konuda bir karar vermediğini ekleyerek, “Henüz (Türklerin) vermedikleri bir kararın ötesine geçmek istemiyorum ve devam eden görüşmelerle ilgili de detay vermeyeceğim” dedi.