ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye'de geçici ateşkesin başlamasının ardından şiddetin azalmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Kirby, “Çatışmaların sonlandırılması anlaşması, özellikle Şam’ın güneyinde ve çevresinde memnuniyet verici bir şekilde şiddetin azalmasını sağladı ancak şiddet haberleri geliyor ve biz bunları son derece ciddiye alıyoruz” dedi.

Anlaşmanın ihlalinin kontrolünün yakın takibini tarafların bizzat kendilerinin yapacağını söyleyen Kirby, ihlal durumunda saldırıları Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun (ISSG) görev gücüne bildireceklerini ifade etti.

Çatışmaların durmaması halinde daha önce gündeme gelen ama içeriği açıklanmayan "B planı"na dair son kararın verilmediğine dikkat çeken Kirby,“Siyasal çözüm arayışlarının başarılı olmaması durumunda uygun alternatifler ve seçeneklerin ne olması gerektiğine dair kurumlarımız arasında çalışmalar sürüyor” ifadelerini kullandı.

FEDARAL YAPI GÜNDEMDE DEĞİL’

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov'un "Suriye'de federal bir modele geçebileceği" şeklindeki açıklaması sorulduğunda Kirby ‘B Planı’nın Suriye'de federal bir yapı oluşturulması olmadığını söyleyerek yanıt verdi.

"Ayrıca bugüne kadarki bildirilere bakabilirsiniz. Rusya da bunların hepsini kabul etti ve bunların hepsi Suriye'yi mezhep ayrımı gözetmeden bir bütün olarak kabul ediyor. Rusların kağıt üzerindeki pozisyonları bütün ve birleşik bir Suriye yönünde oldu.”

KERRY’DEN RUSYA İLE ORTAK TAVIR VURGUSU

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile yaptığı görüşme sonrasındaki basın toplantısında, Suriye'de haftasonundan bu yana yürürlükte olan ateşkesin, bildirilen çatışmalara rağmen tehlikede olmadığını söyledi.

Tüm taraflara ateşkesten kaçmak için yollar aramamaları çağrısında bulundu ve ateşkese dair ihlallerin araştırılacağını açıkladı.

Kerry, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Suriye'deki tüm saldırıların, sadece ateşkesin dışında tutulan IŞİD ve El Nusra'ya yönelik olması için bir mekanizma geliştirme konusunda mutabık kaldıklarını da kaydetti.