ABD’nin Suriye Temsilcisi James Jeffrey, bugün Viyana’da ABD’nin Suriye Politikası konusunda bilgilendirmede bulundu. ABD’li temsilci kısa bir giriş konuşmasının ardından telekonferansla gazetecilerin sorularını yanıtladı. James Jeffrey, SDG ile Menbic’de ABD ordusunun ortak devriyenin devam edeceğini açıkladı.

“İran Suriye’de sorunun parçası çözüm için orada değil. İran ve Suriye konusundaki politikalarımız bunun çözümüne odaklanıyor” diyen Jeffrey, İdlib konusunda Türkiye ve Rusya hükümetleriyle iletişimin sürdüğünü ve ‘kaygılarını ilettiklerini” belirtti.

Mühdan Sağlam'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre Jeffrey dün ABD tarafından yayınlanan arama bülteninde üst düzey üç PKK yöneticisinin kararının yer almasıyla ilgili soruya ise, “PKK’li üç ismin aranması konusunda Türkiye’ye haber verdik. PKK bizim için terörist bir örgüttür. YPG konusunda aynı düşünmüyoruz. IŞİD ile mücadele konusunda YPG SDG’nin bir parçası ancak Türkiye’ye tehdit oluşturmayacak şekilde hareket etmelerini sağlıyoruz” dedi.

Türkiye’nin YPG konusunda çekinceleri olduğu ve ABD’nin bu konuda nasıl bir politika izleyeceği sorusuna Jeffrey, “Türkiye bizim müttefikimiz ve Suriye’de koalisyonun bir parçası. Kaygılarını ve rahatszılıklarını anlıyoruz. Bu konuda Türkiye ile koordineli gitmeye çalışıyoruz” dedi. “Türkiye aynı zamanda YPG’yi de PKK’nin uzantısı olarak ele alıyor. Bu ABD’nin Suriye politikasında zorluk yaratmıyor mu?” sorusuna ise ABD’li yetkili, “PKK’yi terörist örgüt olarak görüyoruz, Türkiye’nin güvenliği için bu örgüte karşı olan mücadelesini destekliyoruz. YPG bizim sahadaki ortaklarımızdan birisi IŞİD ile mücadelede birlikteyiz. Bu konuda Türkiye’nin kaygılarını dikkate alarak eylemde bulunuyoruz. Verdiğimiz silahlar konusunda bilgilendiriyoruz” yanıtını verdi.