ABD Başkanı Donald Trump'ın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk'ün Kuzey Suriye'de Rakka Sivil Meclisi üyeleriyle görüştüğü ve askeri desteği artırma sözü verdiği bildirildi.

McGurk ve IŞİD'le mücadele için kurulan Uluslararası Koalisyonun Komutan Yardımcısı Robert Jones, helikopterle Ayn İsa kasabasına giderek Rakka Sivil Meclisi yetkilileri ile görüştü.

Rakka Sivil Meclisi Diplomasi Komitesi Üyesi Umer Eluş toplantıda Sivil Meclis’in, Rakka’da çalışan örgütlerin durumlarının ve Rakka Sivil Meclisi’nin ihtiyaçlarının tartışıldığını söyledi.

Toplantıya katılan meclis üyelerinin verdiği bilgilere göre Koalisyon’un su, elektrik, enkazların kaldırılması ve özellikle okulların durumlarına ilişkin Rakka Sivil Meclisi’ne sunacağı yardımlar toplantıda konuşulan önemli başlıklar arasındaydı. Ayrıca Mcgurk’un Sivil Meclis’e destek sözlerini tekrarladığı belirtildi.

Mcgurk’ün Rakka’daki savaş ve sivillerin korunması ile kent altyapısına ilişkin, Koalisyon ve DSG’nin özel yollarıyla sivilleri ve kent altyapısını koruduğunu, ancak bazen çaresiz durumların ortaya çıkabildiğini dile getirdiği belirtildi. Meclis üyeleri ayrıca Mcgurk’ün su için projeleri olduğunu ve yakında gerekli yardımların yapılacağını söylediğini de ekledi.

Koalisyon heyeti Rakka Sivil Meclisi’nin yeniden inşa komitesi ile de görüştü.

Bu arada, Demokratik Suriye Güçleri tarafından 6 Haziran tarihinde başlatılan Rakka’yı Özgürleştirme Operasyonu şiddetli çatışmalarla devam ediyor. IŞİD'in büyük kayıplar verdiği çatışmalarda kentin yüzde 60'ı DSG kontrolüne geçti ve her gün kurtarılan siviller güvenli bölgelere alınıyor. (Kaynak: Sputnik, NTV, ANHA)