Libya halkının haklı mücadelesi, daha fazla özgürlük ve demokrasi talepleri ABD ve NATO tarafından bir fırsata mı dönüştürülmek isteniyor? Bir diktatörlükten kurtulma gayreti içindeki Libya’yı yutmak isteyenler mi var?

Amerikalı yetkililer, yüzlerce deniz piyadesi taşıyan Amerikan savaş gemisi USS Kearsarge'ın Libya'ya yaklaşmakta olduğunu bildirdiler.

Amerikan Savunma Bakanlığından isminin açıklanmasını istemeyen yetkililer, Kızıldeniz'den gelen ve Süveyş Kanalı'na girmeye hazırlanan helikopter gemisi USS Kearsarge'a iki savaş gemisinin eşlik ettiğini belirttiler.

800 deniz piyadesinin yanı sıra bir helikopter filosu ve tıbbi merkez taşıyan Amerikan savaş gemisinin amfibi kapasitesiyle askeri olduğu kadar insani operasyonların da yürütülebileceği kaydedildi. Uzmanlara göre, Libya açıklarında sembolik bir güç gösterisi, Kaddafi üzerindeki baskıyı arttırabilir. Askeri yetkililer, Libya yakınına deniz ve hava gücü gönderilmesinin hafife alınacak bir hareket olmadığının da altını çiziyorlar.

Libya hava sahasında bir uçuş yasağı oluşturulması durumunda avcı uçakları taşıyan Amerikan uçak gemisi USS Enterprise de gerektiğinde bölgeye gönderilebilir. Navy internet sitesine göre, USS Enterprise, şu anda Kızıldeniz'de bulunuyor.

Gates: Akdeniz'e 2 saldırı gemisi gönderiyoruz

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, “İki amfibi saldırı gemisini ve yüzlerce deniz piyadesini Akdeniz'e gönderiyoruz. Gerekirse tahliyelere ve insani yardıma destek olacaklar” dedi.

Washington'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gates, bu güçlerin gerekirse Libya ile ilgili tahliye ve insani yardım çalışmalarına destek olacaklarını söyledi. Gates, herhangi bir askeri seçeneğin çok dikkatle belirlenmesi gerektiğini, çünkü böyle bir yöntemin hem bölgede, hem de ABD ordusunda ve ABD ordusunun Afganistan'da şu anda üstlenmiş olduğu görevler üzerinde “çok büyük sonuçlarının olacağını” ifade etti.

ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen de Libya ile ilgili bütün seçenekleri değerlendirmekte olduklarını ancak henüz, verilmiş bir karar bulunmadığını belirtti.

CASTRO UYARMIŞTI

Bir hafta önce Küba haber ajansı Prensa Latina'da yayımlanan ve Libya'daki durumu değerlendiren yazısında Fidel Castro, Libya'nın yaşadığı kaosun arkasında yatan sebebin "uluslararası büyük Amerikan şirketlerinin elinde olan, başlıca zenginlik kaynağı haline dönüşen ve mevcut durumda medeniyetlerin gelişimine yön çizen: petrol" olduğunu iddia etmişti.

Castro, "ABD'nin, Libya'da tam barış için endişe duymadığı benim için apaçık ortadadır ve ABD, NATO'nun bu zengin ülkeyi işgal etmesi emrini vermekte tereddüt etmeyecektir, bu bir zaman veya gün meselesidir" görüşünü savunmuştu. 
    
Castro, "Samimi bir insan her zaman, dünyanın neresinde olursa olsun, her türlü adaletsizliğe karşıdır ve bunların en kötüsü de Libya halkına karşı suç işlemeye hazırlanan NATO'ya karşı sessizliği korumaktır" yorumunda bulunmuştu. 
    
Castro, "Libya'dan her türlü haber geldiğini ve haber kaosu yaşandığını" savunarak, "Kaddafi ile hemfikir olun veya olmayın. Gerçek ve yalanı öğrenmek için bir süre beklemek gerekiyor" demişti.