ABD'nin İsrail Büyükelçiliği resmi olarak Tel Aviv'den Kudüs'e taşındı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanıma kararı sonucu Tel Aviv'den Kudüs'e taşınan büyükelçilik bugün resmi olarak açıldı.

Açılışa ilişkin Gazze sınırında protestolar düzenlendi. Protestolarda en az 51 Filistinli yaşamını yitirdi, bin 693 Filistinli de İsrail askerlerinin açtığı ateş ve gaz kapsülleriyle yaralandı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Han Yunus kentinin İsrail sınırı yakınlarında düzenlenen gösterilerde 21 yaşındaki Enes Hamdan Kıdeyh ile Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesi sınırındaki gösterilerde 29 yaşındaki Musab Yusuf Ebu Leyla isimli iki Filistinlinin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdiği belirtildi. Yerel kaynaklar ölü sayısının en az 51 olduğunu açıkladı.

Öte yandan Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında düzenlenen gösterilerde şu ana kadar 500'ü gerçek mermiyle olmak üzere, şarapnel, gaz kapsülleri ve göz yaşartıcı gaz nedeniyle bin 693 Filistinlinin yaralandığı kaydedildi.

TRUMP TÖRENDE KONUŞTU

Törene telekonferansla katılan ABD Başkanı Donal Trump şu ifadelerde bulundu:

'İsrail kurulduktan sonra Kudüs'ü başkent olarak tanıdı. İsrail hükümet binalarının, devlet başkanlarının bulunduğu yer olan Kudüs, egemen bir devlet olan İsrail tarafından başkent edilebilme hakkına sahiptir. Ancak yıllardır buna izin vermediler. Ancak benim talimatla nihayet ABD, Kudüs'ü başkent olarak tanımıştır. Büyükelçilik binamızı, planlanandan çok daha önce bu kutsal topraklarda açmış bulunuyoruz. ABD'nin kalıcı barışa yönelik kararlılığı ve statükonun durumuna yönelik kararlılığı devam etmektedir. ABD, bundan böyle de İsrail'in dostu olmaya devam edecek. Büyükelçimize şans ve başarı diliyoruz. ;Ayrıca İsrail'e, Fİlistinlilere ve bütün komşulara barış diliyoruz.

FİLİSTİN GENEL GREV İLAN ETTİ

Filistin, yas amacıyla ülke genelinde genel grev ilan etti.

GAZZE SINIRI 'KAPALI ASKERİ BÖLGE' İLAN EDİLDİ

İsrail ordusunun, Gazze sınırını "kapalı askeri bölge" ilan ettiği bildirildi. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, sınırda tel örgülerin olduğu bölgenin "kapalı askeri bölge" ilan edildiği ve buradaki herhangi bir hareketliliğin ordunun onayını gerektirdiği belirtildi.

Gazze'nin İsrail sınırında çadırlar kuran Filistinliler, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını ve İsrail'in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için "milyonluk yürüyüş" adını verdikleri kapsamlı gösteriler düzenledi.

GAZZE'DEKİ SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN 'ACİL TIBBİ YARDIM' ÇAĞRISI

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, sınırda devam eden barışçıl gösterilere İsrail askerlerinin sert müdahalesi nedeniyle her dakika yaralı sayısının arttığı bölgedeki hastanelerde tıbbi malzeme konusunda ciddi eksiklikler yaşandığını belirterek "acil yardım" çağrısında bulundu.

İSRAİL ASKERİ BATI ŞERİA'DA DA SALDIRDI

İsrail askerleri, Filistinlilerin Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde düzenlediği gösterilere müdahale etti. Filistinliler, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını ve İsrail'in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için Batı Şeria'nın farklı bölgelerinde gösteriler düzenledi.

Doğu Kudüs ile Batı Şeria arasındaki Kalendiya askeri kontrol noktası yakınında toplanan bir grup Filistinliye İsrail askerleri gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. 

Filistinli göstericiler de İsrail askerlerinin müdahalesine taşla karşılık verdi.

İsrail askerlerinin, Batı Şeria'nın El Halil ve Beytüllahim şehirlerinde de düzenlenen gösterilere müdahale ettiği belirtildi.

Kaynak: Evrensel