Türkiye Dışişleri'nden bir yetkili, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın 'Türkiye IŞİD'e operasyon yapmalı' çıkışının Ankara'da hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

İncirlik başta olmak üzere IŞİD'e dönük operasyonlarda kullanılabilecek bütün üsleri koalisyon uçaklarına açtıktan sonra "Amerika'yla işbirliğimiz derinleşiyor" diyen Ankara'yı, Amerikan Savunma Bakanı Carter'dan gelen "Ankara'dan daha fazlasını görmeliyiz. Hava operasyonlarına katılmalılar ve sınır kontrolü konusunda daha fazla çalışmalılar" açıklaması şaşırttı.

Deutsche Welle'nin ulaştığı Türk diplomatik yetkililer, "Açıkçası şaşırdık. Biz her fırsatta işbirliği olanaklarını geliştireceğimizi söylerken, böylesi bir açıklama hayal kırıklığı yaratıyor. Anlaşılan o ki, ABD'li muhataplarımıza Türkiye'nin içinden geçtiği hassas dönemi bir kez daha anlatmamız gerekiyor" değerlendirmesi yaptı.

Kimi diplomatik yetkililerin de, "Kastedilen, Türkiye'nin PKK operasyonlarına yoğunlaşması olabilir ki, bu noktada yapılacak başka bir şey yok. Güvenlik tehditlerimizi sürekli gözden geçiriyoruz ve daha çok PKK'ya yönleniyoruz, doğru" yorumunu yapması dikkat çekti.

Ankara, Amerikalı muhataplarının daha ‘anlayışlı' açıklamalar yapması için önümüzdeki günlerde bir dizi diplomatik-askeri temas kuracak ve Washington yönetimine beklentilerini sunacak. (tr.sputniknews.com)

ABD NE DEMİŞTİ:

ABD: Türkiye IŞİD'i havadan vurmaya başlamalı