Amerikalı parlamenterler, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin YNK'si ile Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'nin KDP'sinin "terörist örgütler" listesinden çıkarılması için yasa önerisi sundu. Bu girişim ABD Başkanı Barack Obama tarafından da destekleniyor.

Amerikalı senatörler John McCain ve Robert Menendez, Wahington tarafından halen "terörist örgütler" olarak değerlendirilen KDP ve YNK'nin bu listeden çıkarılması için yasa önerisi sundular.

Her iki parti Saddam Hüseyin rejimine karşı 1990'lı yıllardaki silahlı direnişlerinden dolayı 2001 yılında listeye alınmışlardı. Aynı ABD yönetimi, 2003'te Saddam rejimini askeri müdahaleyle devirmesine rağmen, KDP ve YNK halen bu listede tutulmaya devam etti.

AFP'nin haberine göre John McCain, "Kürdistan Demokratik partisi ile Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni terörist olarak ele almaktan vazgeçmenin zamanıdır" diyerek, bu sınıflandırma  "Bölgede istikrar gücü olan ve yıllardan beridir ABD'ye yönelik metin bir sadakat örneği gösteren Kürt dostlarımız ve ittifaklarımıza ihanet ediyor" diye belirtti.

Kürdistan Bölgesi'nin Washington temsilciliğinin internet sitesindeki bir bildiriye göre Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, her iki parti resmi olarak listeden çıkarılana kadar Washington'a ziyarette bulunmayı reddediyor.  Barzani'nin resmi olarak en son ziyareti Nisan 2012'de Barak Obama ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşme olmuştu.

Şubat ayında ABD Dışişleri Bakanlığı'nda Irak ve İran sorumlusu Brett McGurk, Temsilciler Meclisi'nde yaptığı bir konuşmada, "Kürt halkı, YNK, KDP, bizim on yıllardan beridir bölgedeki en yakın dostlarımızdır. En kısa sürede bu listeden çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz" demişti. (ANF)