ABD, Kabil'de tahliye politikasında değişikliğe gitti; havalimanına yalnızca ABD, NATO ülkesi vatandaşları ve yeşil kart sahipleri alınacak.

CNN’e konuşan bir kaynak, Taliban’ın kontrolü ele geçirdiği Afganistan’da ABD’nin Kabil Havalimanı tahliye politikasında değişikliğe gittiğini söyledi.

ABD ÖZEL GÖÇMEN VİZESİ PROGRAMINA BAŞVURAN AFGANLAR ALINMAYACAK

CNN’e konuşan kaynak, ABD’nin Kabil Havalimanı’na alınacaklarla ilgili politikasında değişikliğe gittiğini söyleyerek pazartesi gününden itibaren yalnızca ABD vatandaşları, yeşil kart sahipleri ve NATO ülkeleri vatandaşlarının havalimanına girebileceğini söyledi.

Geçmişte ABD ve NATO misyonları için çalışmış Afganların başvurduğu ABD Özel Göçmen Vizesi programına başvuranların havalimanına alınmayacağı, 24 saat içinde 33 ABD Hava Kuvvetleri uçağının Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’na doğru yola çıkacağı belirtildi.

Her bir uçağın Kabil’den 400 kişiyi tahliye edebilecek kapasitesi olduğu aktarıldı.

Çok sayıda belgesi olmayan Afgan erkeğin havalimanında bulunduğunu söyleyen kaynaki "İnsanları havalimanından çıkarmak gibi bir plan yok" dedi.

Kabil Havalimanı üzerinde Taliban’ın kontrolü ele geçirmesiyle Afganistan’dan ayrılmayı bekleyen 20 bin kişi olduğu biliniyor.

Bir Beyaz Saray yetkilisi, ABD ve diğer ülkelerin 14 Ağustos'tan bu yana Kabil Havalimanı'ndan 30 bin kişiyi tahliye ettiğini belirtiyor.