ABD'nin Ortadoğu ve Afrika'da 8 ülkeden ABD'ye yapılan uçuşlarda yolcu kabinlerine cep telefonundan büyük elektronik cihazların alınmasını yasaklayacağı iddia edildi. Associated Press'in (AP) haberine göre yasak listesinde İstanbul da var. Türk Hava Yolları (THY) henüz bu konuda ellerinde resmi açıklama olmadığını duyurdu.

ABD medyasında yer alan ve ABD'li yetkililere dayandırılan haberlerde, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden ABD'ye seyahat eden yolcuların dizüstü ve tablet bilgisayarlarının yanı sıra kamera ve DVD oynatıcı gibi elektronik cihazları kabine almalarının geçici olarak yasaklanacağı ve bagaja verilmesi koşulunun getirileceği öne sürüldü. 

Direktifin bir güvenlik tehdidi sonucu verildiği belirtilerek, uygulamanın bugünden itibaren başlamasının beklendiği iddiasında bulunuldu.

Yasağın ne kadar süreceği ise belirtilmedi.

'YASAĞIN NEDENİ YEMEN'DE ELE GEÇİRİLEN BİR İSTİHBARAT'

Adı açıklanmayan bir yetkili, CNN'e yaptığı açıklamada, yasağın Arap Yarımadası El Kaidesi'ne yönelik olan ve kısa süre önce Yemen'de Amerikan özel kuvvetlerince yapılan bir baskında elde edilen istihbaratla ilişkili olduğunu öne sürdü.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. Dışişleri Bakanlığı'nın ise ABD medyasına, elçiliklerin ilgili havayolları şirketlerini bilgilendirmeye başladığını açıkladığı duyuruldu.

AP: 10 KENTTEN BİRİ İSTANBUL

Associated Press'e konuşan ABD'li bir yetkili, söz konusu yasağın, dünya genelindeki 10 uluslararası havalimanından ABD'ye yapılan direkt uçuşları kapsadığını öne sürdü.
İsmi açıklanmayan yetkiliye göre, bunlardan biri de İstanbul Atatürk Havalimanı.

ABD'li yetkiliye göre diğer kentler Kahire (Mısır), Amman (Ürdün), Kazablanka (Fas), Doha (Katar), Riyad ve Cidde (Suudi arabistan),Abu Dabi ve Dubai (Birleşik Arap Emrilikleri) Kuveyt (Kuveyt).
Associated Press'e konuşan bir başka ABD'li yetkili, yasaktan 9 havayolu şirketinin etkileneceğini söyledi ancak isimlerini açıklamadı.

Yetkililer, yasaktan ABD'li havayolu şirketlerinin etkilenmeyeceğini duyurdu.

Ürdün Kraliyet Hava Yolları ile Saudia Hava Yolları iddiaları Twitter üzerinden doğrulamıştı.

THY AÇIKLAMA YAPTI

ABD Baikanı Donald Trump'ın imzasıyla aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkedeki 10 havalimanından ABD'ye uçacak yolcuların uçaklara cep telefonundan büyük elektronik alet alımının yasaklandığı haberi üzerine THY Basın Müşaviri Yahya Üstün, ellerine henüz resmi bir bilgi gelmediğini söyledi.
Konuyla ilgili olarak gelişmeleri takip ettiklerini belirten Üstün, ‘Uçuşlarımızdaki güvenlik uygulamaları normal olarak devam ediyor. Henüz ABD'den gelen resmi bir bilgi yok" dedi.