ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim'in, ABD'yi Suriye'de tek taraflı bir askeri eyleme girişmemesi yönünde tehdit içeren uyarısına ilişkin, "Amerikalıların hayatları risk altında olduğunda, kendi çıkarlarımızı savunmamız söz konusuysa Suriye rejiminin onayını aramayız" dedi.

Psaki, günlük basın brifinginde Suriye Dışişleri Bakanı Muallim'in dünkü açıklamalarına dair soruları da yanıtladı. Psaki, Suriye rejiminin Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı durmasının ABD ile aynı sayfada yer aldığı anlamına gelmediğini söyledi.

Muallim'in, "teröre karşı uluslararası işbirliğine açık olduğu" sözlerinin sorulması üzerine Psaki, "Suriye rejimi 'sağ eliyle' IŞİD'i bombalıyor ve diğer adımlar atıyor olsa da sol eliyle Suriye halkının meşru şikayetlerini ele almayı reddederek ve gerçek bir siyasi çözüm için isteklilik ve açıklık göstermeyi kabul etmeyerek IŞİD'in eleman toplamasına yardımcı oluyor. Suriye rejimi sırf IŞİD'e karşı duruyor diye, bu bizim aynı sayfada yer aldığımız anlamına kesinlikle gelmez" diye konuştu.

Psaki, Muallim'in, ABD'nin Irak'ta IŞİD'e karşı başlattığı hava saldırılarını Suriye'ye de genişletmesi halinde Suriye hava savunma sistemlerinin devreye girebileceği tehdidine ilişkin soru üzerine de "Başkan'ın (Barack Obama) karar alma sürecinin önüne elbette geçmeyeceğim ama Amerikalıların hayatları risk altında olduğunda, çıkarlarımızı savunmamız söz konusuysa, Suriye rejiminin onayını aramayız" ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da ABD'nin, Usame Bin Ladin'in öldürüldüğü misyonda Pakistan hükümetinin iznini almadığına dikkati çekerek, Obama'nın, sınırlara bakmadan, Amerikan halkını korumak için gerektiğinde askeri eyleme geçme talimatı vermekten hiçbir zaman çekinmediğini dile getirdi.

KEŞİF UÇAKLARINA YETKİ

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) mevzileri üzerinde istihbarat edinmek amacıyla Suriye üzerinde keşif uçuşları düzenlenmesi için yetki verdiği öne sürüldü.

New York Times gazetesinde Savunma Bakanlığı'ndan ismi açıklanmayan yetkililere dayandırılan bir haberde, Pentagon'un Suriye üzerinde insansız hava araçlarını da içeren keşif uçuşları düzenlemeye hazırlandığı belirtildi. Gazeteye göre, Amerikan yönetimi yetkilileri, ABD'nin planlanan uçuşlarla ilgili Esed rejimine bilgi verme niyetinde olmadığını söyledi.

CNN televizyonu da ismini açıklamadığı bir Amerikalı yetkiliye dayanarak, keşif uçuşlarının her an başlayabileceğini kaydetti. Habere göre, yetkililer, Amerikan ordusu ve istihbarat görevlilerinin IŞİD'in Suriye'deki yönetim kadrosu ve militanlarının yerleriyle ilgili istihbarat topladığını ifade etti.

AP ajansı da bir yetkiliye dayanarak, yönetimin Suriye'den güvenilir istihbarata ihtiyaç duyduğunu ve keşif uçuşlarının bu yolda önemli bir araç olarak görüldüğünü bildirdi. Beyaz Saray, Obama'nın Suriye içerisinde askeri bir eyleme geçilmesine şu ana kadar onay vermediğini belirtse de Obama'nın bu adımı atabilmesinden önce IŞİD militanları üzerinde ilave istihbaratın gerekli olacağı yorumları yapılıyor.

Medyada yer alan yorumlarda, Obama'nın Suriye üzerinde keşif uçuşları için yetki vermesinin, bu ülkede IŞİD'e karşı olası hava saldırılarının bir habercisi olabileceği ifade ediliyor.

SURİYE’DE IŞİD’E KARŞI ASKERİ SEÇENEKLER HAZIRLANIYOR

Bu arada Pentagon yetkililerinin, Başkan Obama'ya sunmak üzere, Suriye'de IŞİD'e karşı hava saldırıları da dahil bazı olası askeri seçenekler üzerinde çalıştığı da belirtiliyor.

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'nin sözcüsü Albay Ed Thomas, "Dempsey'nin, Merkez Kuvvetler Komutanlığı ile IŞİD'in hem Irak hem de Suriye'de üzerine gidilmesi için hava saldırıları da dahil çeşitli askeri araçları içeren seçenekler hazırladığını" dile getirdi.

BEYAZ SARAY, KEŞİF UÇUŞLARI KONUSUNDA YORUM YAPMADI

Öte yandan, Beyaz Saray, Obama'nın Suriye üzerinde keşif uçuşları için yetki verdiği haberlerine ilişkin bir yorum yapmadı.

Konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, söz konusu haberlerle ilgili olarak, "İstihbarat ve operasyonel konular hakkında yorum yapmayacağız" ifadesini kullandı.

Hayden, şunları kaydetti:

"Söylemekte olduğumuz gibi, elimizdeki tüm araçları kullanacağız. Başkan (Obama), şu anda ilave askeri eyleme geçme yönünde bir karar almamış olsa da halkımızın korunmasına yönelik merkezi misyon söz konusu olduğunda seçeneklerimizi coğrafi sınırlarla kısıtlamayız." (DÜNYA)