ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin ardından örgütün sözcüsü Ebu Hasan El Muhacir’in de öldürüldüğünü doğruladı. Buna göre Muhacir, Suriye’nin Cerablus kentinde öldürüldü. Muhacir’in bir hava saldırısıyla öldürüldüğü belirtiliyor.

Bağdadi’nin halefi olarak gösterilen El Muhacir’in öldürüldüğü iddiasını ilk olarak Suriye Demokratik Güçleri Komutanı Mazlum Kobani, pazar gecesi gündeme getirmişti. ABD Dışişleri’nden isminin açıklanmaması kaydıyla gazetecilere bilgi veren üst düzey yetkiliyse, “Önce Bağdadi’nin hafta sonunda ölümü, ardından da Bağdadi’nin iki numaralı isimlerinden Ebu Hasan El Muhacir’in Halep vilayetindeki Cerablus’ta ölümü, ABD güçlerinin operasyonlarının bir sonucudur” dedi.

Kobani, El Muhacir’in öldürüldüğü operasyonun SDG istihbarat birimleri ile ABD ordusu tarafından yürütüldüğünü söylemişti. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de “Anladığım kadarıyla SDG’nin de operasyondaki rolü büyük oldu. Ancak sanırım bu konu üzerinde çalışılıyordu. Savunma Bakanlığı’na sormalısınız” diye konuştu.

‘SDG KİLİT ROL OYNADI’

“Yaptıklarımızla ilgili birçok açıdan Mazlum Kobani ile yakın temas halindeyiz” diyen yetkili, “Kobani, birlikleri ve istihbarat kaynaklarıyla kilit bir rol oynadı. Son 24 saat içinde hem Twitter mesajı paylaştı hem de açıklama yaptı. Yazdıklarına baktım. Hepsi doğru” ifadelerini kullandı.

Üst düzey yetkili, “Başkan’ın da söylediği gibi bunların hiçbirini, ortaklarımız ve müttefiklerimizin hatta en büyük hasmımız Rusya’nın sağladığı istihbarat, askerlerimizin konuşlanması için verdikleri lokasyon, sınır ötesi uçuşlar ve çatışmasızlık olmadan yapamazdık” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Amerika’nın Sesi