İran'la nükleer anlaşmadan çekilen Trump yönetimi, bu kez İran'la ekonomik ilişkileri ve diplomatik temsilcilikleri tesis eden 1955 tarihli anlaşmayı feshettiğini duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Washington'ın Tahran'la 1955'te imzaladığı 'Dostluk, Ekonomik Münasebetler ve Konsolosluk Hukuku' anlaşmasını iptal ettiğini açıkladı.

Açıklama, Trump yönetiminin nükleer anlaşmadan çekilip yaptırımları yürürlüğe sokmasıyla ilgili Tahran'ın yaptığı başvuru hakkında Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Lahey Uluslararası Adalet Divanı'nın kararını vermesinin hemen ardından geldi.

ADALET DİVANI KARARINA MİSİLEME

İran'ın ABD ile ilgili şikayetine iki ülke arasında 1955 yılında imzalanan dostluk anlaşması çerçevesinde bakma yetkisi olduğunu belirten Lahey Adalet Divanı, Washington'ın ilaç, gıda, insani yardım ve havacılık sektöründe uyguladığı ambargoların kalkması yönünde karar verdi.

Bunun üzerine Dışişleri'nde basın toplantısı düzenleyen Pompeo, "ABD'nin İran ile 1955'te imzalanan Dostluk, Ekonomik Münasebetler ve Konsolosluk Hukuku Anlaşması'nı feshettiğini açıklıyorum. Bu açıkça 39 yıl gecikmiş bir karardır" dedi.

İran'ı Irak'taki Amerikan varlığına ve temsilciliklerine 'tehdit' olarak niteleyen Pompeo, ''Basra'daki Amerikan Konsolosluğu, İran ve İran destekli Iraklı milislerin tehditleri neden oldu. Halihazırda Irak'ta Amerikalıların tehdit altında olmasının nedeni, İran'dır. Bu konudaki istihbaratımız sağlamdır'' diyerek ekledi:

HAMANEY'E TAŞ

''Ayetullah ile yandaşlarının ABD'ye yönelik saldırıları destekleyen elini görebiliyoruz.''

Tahran'ı 1955 tarihli anlaşmayı uzun yıllardır istismar etmekle suçlayan ABD Dışişleri Bakanı, İran'a insani yardımların ulaşması için çalıştıklarını, ama Tahran'ın parayı İran halkı yerine bölgesel nüfuzunu artırmaya yönelik savaşlara harcadığını iddia etti.

Tahran, İslam Devrimi öncesi imzalanan ve iki ülke arasındaki ekonomik-diplomatik bağları düzenleyip destekleyen bir anlaşma olan 'Dostluk, Ekonomik Münasebetler ve Konsolosluk Hukuku' uyarınca, ara ara ABD'yi Uluslararası Adalet Divanı'na şikayet ediyordu.