ABD İç Güvenlik Bakanlığı Washington eyaletinden bir Federal Yargıcın kararına binen Başkan Donald Trump’ın yedi Müslüman ülke vatandaşlarına vize ve ülkeye giriş yasağı uygulayan Başkanlık Kararnamesi'ni tamamen askıya aldığını duyurdu.

İç Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Gilllian Christensan yaptığı açıklamada, "Söz konusu kararnameden kaynaklı tüm eylemler askıya aldı.” ifadesini kullandı.

Sözcü, bu eylemlere söz konusu kararnameden etkilenen yolcuların havacılık şirketlerine bildirilmesinin de dahil olduğunu kaydetti.

İç Güvenlik Bakanlığı’ndan aynı zamanda benzer bir açıklama da Dışişlerinden geldi.

Amerikan medyasına konuşan Dışişleri yetkilileri yedi ülke vatandaşına vize ve giriş yasağı uygulayan kararnamenin vizesi olan yedi ülke vatandaşının vizelerinin iptali ile ilgili hükümleri askıya aldığını açıkladı.

İsmi açıklanmayan bir Dışişleri yetkilisi, "Vizelerin geri alınması hükmünü geri çektik. Vizeleri iptal edilmemiş ve ellerinde geçerli vizesi olan kişiler şimdi seyahat edebilirler.” ifadelerine yer verdi.

Ülkenin kuzeybatısında yer alan Washington eyaletinin Seattle kentinde görev yapan federal yargıç Robart, vize yasağının ABD genelinde geçici olarak durdurulmasına karar vermişti.

Bunun üzerine Beyaz Saray’da ABD Adalet Bakanlığının “mümkün olan en kısa sürede” Başkan Trump’ın kararnamesini tekrar uygulamaya çalışacağını belirten bir açıklama yapmıştı.

TRUMP: SÖZDE YARGICIN SAÇMA KARARI BOZULACAK

Öte yandan, ABD Başkanı Donald Trump ise karara sert tepki gösterdi.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından açıklamalar yapan Trump, şu ifadeleri kullandı:

"Bir ülke, özellikle güvenlik nedeniyle, kimlerin girip kimlerin çıkabileceğine karar veremediğinde bu büyük bir sorundur!

"Bazı Orta Doğu ülkelerinin yasağı desteklemesi ilgi çekici. Belli kişilerin ülkeye girmesine izin verilmesi durumunda ölüm ve yıkım geleceğini biliyorlar!

"Özünde ülkemizde yasalara itaatin sağlanmasını engelleyen bu sözde yargıcın kanaati saçmadır ve üst mahkemede bozulacaktır!"

Trump’ın geçen hafta cuma günü imzaladığı Başkanlık Kararnamesi, Irak, Suriye, İran, Libya, Yemen ve Somali olmak üzere yedi ülke vatandaşlarına vize verilmesi ve bu ülkelerden gelenlerin ülkeye alınmaması talimatını içeriyordu.

Kararname ayrıca Suriye’den sığınmacı alımını süresiz şekilde askıya alıyordu.

Trump bu kararı ile dünya çapında protestolarla karşı karşıya kalmıştı.