Afganistan’nın Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’ne (MSF) ait hastaneye Amerikan güçleri tarafından yapılan saldırıyla ilgili soruşturma tamamlandı.

Nurullah Saraç’ın Euronews’teki haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından yapılan soruşturmada, olayın ‘insan hatası’ olduğu sonucuna varıldı. Afganistan’daki Amerikan ve NATO güçlerinin komutanı General John Campbell, soruşturma hakkında gazetecilere bilgi verdi:

“Bu çok trajik bir hata. Amerikan güçleri hastane ve diğer korunması gereken binaları bilinçli şekilde hedef almaz. Hem idari, hem de disipline ilişkin süregelen kaygılar nedeniyle bu olayla yakından ilişkisi olan kişilerin görevlerinin askıya alındığını söyleyebilirim.”

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü ise Amerika Birleşik Devletleri ordusunun eylemenin yine aynı merkez tarafından soruşturulmasını adil bulmadı.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Sözcüsü Christopher Stokes bağımsız soruşturma çağrısı yaptı. Stokes,“Olay gecesi bu kadar hatanın nasıl bir araya geldiği ve hangi kurallara göre hareket ettiklerine dair bugün hala cevaptan çok ortada duran sorularla yalnız bırakıldık. Bu nedenle bağımsız soruşturma çağrısı yapmaya devam ediyoruz”dedi.

NE OLMUŞTU?

Amerikan savaş uçakları 3 Ekim’de Afganistan’ın kuzeyindeki Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’ne ait bir hastaneyi vurmuştu.

Olayda 30 kişi hayatını kaybetmiş, 65 kişi yaralanmıştı.