Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Kore, Kore Yarımadası'nda ortak askerî tatbikata başladı.

 

Kuzey Kore yönetimi, 'egemenlik ihlâli' olarak tanımladığı tatbikatın durdurulması için uyarıda bulundu.

 

Hafta boyunca sürecek olan yıllık olağan askerî tatbikat nedeniyle, halen ülkede bulunan askerlere ek olarak yüzlerce Amerikan askeri Güney Kore'de konuşlandırıldı.

 

Pyongyang yönetimi, konuyla ilgili açıklamasında, Washington ve Seul'ün düzenlediği ortak tatbikatı 'affedilemez bir hak ihlâli' olarak niteledi ve "Bu, Kore Yarımadası'nda daha önce yapılanların ötesine geçen bir tatbikattır" dedi. Açıklamada askerî tatbikatın 'bir saldırı hazırlığı' olduğu öne sürüldü.

 

Kuzey Kore basını, tatbikatı düzenleyen Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Kore'ye karşı misilleme tehditleri yayımladı ve "düşmanları kutsal bir savaşla ezip geçeceklerini" savundu.

 

Kuzey Kore resmî haber ajansı, Devlet Başkanı Kim Jong-un'un, 2010 yılında Güney Kore'nin Yeonpyeong Adası'na düzenlenen saldırının sorumlusu askerî birliği ziyaret ettiğini duyurdu.

 

Güney Kore, müttefikleriyle yaptıkları ortak askerî tatbikatın savunma amaçlı olduğunu ileri sürüyor. Tatbikata, sekiz yüzü Kore dışından gelen yaklaşık iki bin Amerikan askeri katılıyor.

 

BBC’nin haberine göre, Güney Kore'deki tatbikata katılan Amerikan ordusunun askerî yetkilileri, Kuzey Kore'nin tatbikattan haberdar edildiğini açıkladı. Yetkililer, Kore Savaşı'nın sonunda varılan ateşkes anlaşmasının ihlâl edilmediğini garanti altına almak için, tatbikatın uluslararası gözlemciler tarafından da izlendiğini belirttiler.