ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Savunma Bakanı Lloyd Austin ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek, Amerikan birliklerin Afganistan’ı terk etmesinin ardından ilk değerlendirmesini yaptı.

Taliban’ı “insanlıktan uzak” bir grup olarak tanımlayan Orgeneral Milley, örgütün değişip değişmeyeceğinin muamma olduğunu dile getirdi.

Milley,  IŞİD’in Horasan kolu olan Kabil Havalimanı yakınlarında geçtiğimiz günlerde 170 kişinin ölümüne sebep olan saldırı üstlenen IŞİD-H’ye karşı Taliban ile iş birliği yapabileceklerini söyledi.

Austin ise gelecekte Taliban’la iş birliği yapılıp yapılmayacağına dair bir soruya, “herhangi bir tahminde bulunmak istemeyeceği” yanıtını verdi ancak IŞİD-H’ye karşı ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını vurguladı.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, “Gelecekte terörle mücadelede IŞİD-H’ye karşı Taliban ile iş birliği yapmamız mümkün” dedi.

ÜLKEDE DURUM KÖTÜLEŞİYOR

Afganistan’da insani durumun ise giderek kötüleştiği uyarıları yapılıyor. Ülkede on binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği önümüzdeki aylarda siyasi çalkantıların da etkisiyle 500 bin daha fazla insanın çeşitli yollarla ülkeden kaçmasını beklediklerini duyurdu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ülkedeki krizin “insani bir felakete” dönüşebileceğini açıklamıştı.

ABD, 31 Ağustos’ta 20 yıldır askeri müdahalede bulunduğu Afganistan’dan, Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle birlikte çekilmişti.

Kaynak: Karınca